Alrovat - 3 perc képzőművészet

Amedeo Modigliani: A művész felesége

A sármos, szenvedélyes olasz művész és a fiatal, mai szemmel is igézően szép francia modell tragikus végű szerelmének köszönhetjük a 20. század legszebb női portréit. Amedeo Modiglianinak 1917-ben mutatta be Chane Orloff szobrász a 19 éves, festőnek készülő, félénk, gyönyörű, hosszú hajú lányt, Jeanne Hčbuterne-t aki a leghevesebb szülői tiltakozásra fittyet hányva összeköltözött az addigra már fiatal kora ellenére is sokat megélt, alkohol- és drogproblémákkal, valamint tuberkulózissal sújtott művésszel.

René Magritte: Szeretők II.

Magritte az ötvenes éveiben járt, mire elérte őt kortársai megbecsülése, pedig már jóval korábban kikí­sérletezte saját stí­lusát, és megteremtette a többi szürrealistától eltérő egyéni világát.

Francis Bacon: Tanulmány Velázquez X. Ince pápa-portréjához

A művészek között sem szokványos, különc életvitele ellenére Francis Bacont a legnagyobb kortárs brit festőként tartották számon. Tehetségét, kifejező erejét annak ellenére elismerték, hogy sokakat elborzasztott, sokkolt az általa festett képi világ: a kicsavarodott pózokban ábrázolt emberek, a testek „húsként” való megfestése, az eltorzított arcok, az üres terek magányába szorított védtelen emberek.

Jean-Michel Basquiat (1960-1988): Bokszoló, 1982

Jean-Michael Basquiat képeit nézve sokakból bizonyára előjön az a zsigeri reakció, hogy ilyet egy ötéves gyerek is tud csinálni. Pedig a látszólag primitív vonalak, firkáknak ható művek mögött a spontaneitás ösztönös ereje mellett nagyon is tudatos, számos forrásból táplálkozó gondolatok fogalmazódnak képpé.

Jackson Pollock (1912–1956): Falfestmény, 1943

Jackson Pollock az első amerikai művész, aki már életében is jelentős nemzetközi hírnévre tett szert. Ő a modern amerikai festészet megteremtője, a festés aktusának máig nagy hatású megújítója.

Frida Kahlo (1907–1954): Törött oszlop, 1944

Ha pár évtizeddel ezelőtt mexikói művészeket kellett megnevezni, akkor a monumentális freskóiról híres triász jutott az ember eszébe: Diego Rivera, Clemente Orozco, David Alfaro Siquerios. Manapság még a festészetet kevésbé ismerők számára is Frida Kahlo jelenti a leghíresebb mexikói festőt, aki mellesleg Rivera felesége is volt.

Umberto Boccioni: A felkelő város, 1910

Umberto Bocconi az egyik legtehetségesebb futurista művész volt, aki rövid élete ellenére beírta magát a 20. századi képzőművészet történetébe.

Ron Mueck: Big Man, 2000

A milliárdos műgyűjtő, Charles Saatchi fedezte fel 1996-ban a művészet számára az akkor már 20 éve a szórakoztatóiparnak dolgozó német származású, Ausztráliában született, ma Londonban élő Ron Muecket.

Henry Moore (1898–1986): Nagy kettéosztott ovális: pillangó

Henry Moore nemcsak a valaha élt legjelentősebb angol szobrász, de az egész világon ő az, akinek a legtöbb városban látható köztéri alkotása Londontól Torontóig, Sydney-ig, Szingapúrig.

Lucien Freud (1922–2011): Alvó szociális munkás, 1995

Francis Bacon Lucien Freudot ábrázoló triptichonjáért 31,7 milliárd forintnak megfelelő összeget adtak 2013 novemberében egy New York-i árverésen. Lucien Freud 2008-ban tartotta az árverési rekordot, Alvó szociális munkás című képe 6,5 milliárd forintnyi összegért talált gazdára. Érdekes, hogy Bacon és Freud, a két barát, a 20. századi angol festészet óriásai képeiken keresztül így kapcsolódnak össze haláluk után.

Marc Chagall: A vörös ló, 1938–1944

Két művész, Marc Chagall és Ámos Imre párhuzamos kiállítását mutatja be a Nemzeti Galéria, akikben az a közös, hogy a gyerekkori élmények, a valláshoz, a tradíciókhoz fűződő viszonyaik, a múlt század első felének történelme egész életükben meghatározták művészetüket. Viszont minden másban szinte egymás ellentétei voltak.

Roy Lichtenstein (1923–1997): Whaam!

90 évvel ezelőtt született az amerikai pop-art egyik ikonikus festője, Roy Lichtenstein, akinek 125 művét mutatja be most a Centre Pompidou, amely egyben a művész első nagy, átfogó kiállítása Franciaországban.

ANDY WARHOL: Mick Jagger, 1975

A szegény kárpát-ruszin emigráns szülők gyermekének hírneve a 20. században Salvador Dalíéval, az életmű gazdagsága Picassóéval, hatása pedig Marcel Duchampéval mérhető. Gyermekkori leghőbb vágya, hogy híressé váljon, már életében bekövetkezett, halála után pedig már-már mitikussá fokozódott szerepe a művészetben.

ANDY WARHOL: Mick Jagger, 1975

A szegény kárpát-ruszin emigráns szülők gyermekének hírneve a 20. században Salvador Dalíéval, az életmű gazdagsága Picassóéval, hatása pedig Marcel Duchampéval mérhető. Gyermekkori leghőbb vágya, hogy híressé váljon, már életében bekövetkezett, halála után pedig már-már mitikussá fokozódott szerepe a művészetben.

Ernst Ludwig Kirchner: Berlini utca

Ernst Ludwig Kirchner a 20. századi művészet egyik különösen tragikus alakja, a német expresszionizmus legmarkánsabb képviselője.

Egon Schiele: Ölelkező lányok

A mindössze 28 évet élt Schiele az expresszionizmus zabolátlan művésze volt, munkáit áthatotta a gyötrő szorongás. Dekadens szemlélete kicsapongó életvitelében is visszaköszönt. A Szépművészeti Múzeumban őrzött ölelkező pár erotikus képei közül való, amelyen két fiatal nő látható félreérthetetlen beállításban.

Marcel Duchamp - Lépcsőn lemenő akt II.

Az európai modern mûvészek közül elsőként vált ismertté Amerikában, ráadásul hamarabb, mint saját hazájában. A francia Marcel Duchamp a 20. század egyik legérdekesebb alkotója volt.

Salvador Dalí: A vágy talánya anyám, anyám, anyám, 1929

Rendkívül gazdag és szerteágazó életmûvet hagyott maga után az a senkivel össze nem téveszthető, egyéni világot alkotó festő, szobrász, látványtervező, író és extravagáns életmûvész, aki Salvador Dalíként született a spanyolországi Figueresben 1904. május 11-én.

Hantaï Simon: Etűd, 1969

A magyar származású világhírû festő Franciaországban élt és alkotott, itthon azonban méltatlanul keveset említik. A szürrealizmussal szakítva egyéni stílust teremtett, munkái szabadon értelmezhetőek.

Henri Matisse - Desszert. Harmónia vörösben

Henri Matisse a 20. századi francia avantgárd elsõ irányzatának elindítója, majd mûvészi technikájának megújításával a háború utáni évek amerikai festõinek példaképe.

Korábbi cikkeink