Alrovat - Egészség és orvoslás

Az orvoslás tévedései 4. rész

Megfigyeleéses vizsgaálatok a gyakorlatban.

Az orvoslás tévedései 3. rész - Megfigyelés és kísérlet


Idézzük fel az empirikus vizsgálatok tételmondatát: egy vizsgált tényező akkor van okozati összefüggésben a végponttal, ha a kizárólag abban a tényezőben eltérő csoportok eltérnek a végpontban, mégpedig olyan mértékben, ami már nem tudható be a véletlen ingadozásnak.

Az orvoslás tévedései 1. rész

Az IPM idén januári számában egy izgalmas cikket olvashattunk Sümegi András tollából (Mérjünk porszennyezést!), mely érdekes orvosi eredménnyel indít: egy svéd egyetem kutatói félmillió gyermek környezetét vizsgálták meg, és azt találták, hogy ahol magasabb a légszennyezettség, ott több a mentálisan beteg gyermek. A légszennyezés tehát mentális betegséget okoz. Vagy mégsem?

Emberközpontú gyógyítás

Az idei év több nagy változást hozott a Dr. Rose Magánkórház életében: május 1-jével Prof. Dr. Hangody László, ortopéd sebész professzor vette át az orvos-igazgatói pozíciót; emellett bővül a fekvőbeteg részleg, valamint megnyílik Budán egy új plasztikai sebészeti központ is.

Fontos-e a pilóták egészsége?

Bár a katasztrófa kivizsgálásáról hivatalos dokumentum még nem látott napvilágot, az MTI híradása szerint a Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe, a fedélzetén 150 emberrel, március 24-én hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést.

Újra támad az ebola

Bár a jelenlegi nyugat-afrikai ebolajárvány fertőzötteinek száma jelenleg már csökken, így is ez volt a legsúlyosabb fertőzés a vírus 1976-os azonosítása óta. Szabó Attila cikkében tényekről és tévhitekről és egy lehetséges ebolavakcináról is olvashatunk.

Oltani vagy nem oltani?

Aki ma a kötelező és ajánlott oltások kérdésében tudni véli a helyes választ, az valószínűleg alultájékozott, vagy elkötelezett híve az oltáspárti, esetleg az oltásellenes nézeteknek. Igazság szerint már csak azért sem lehetne egységes álláspont, mert minden oltás más kérdéseket vet fel.

Táplálkozás, immunitás és lélek

Az idegrendszer és az immunrendszer kapcsolatának szerepe a szervezet épségének, egészségének fenntartásában vagy éppen a betegségek kialakulásában fontos tárgya a modern orvosi kutatásoknak. Ezen kutatásokat nagyban nehezíti, hogy egyik rendszer működését sem értjük még a maga teljességében, ráadásul az idegi-immun párbeszéd roppant bonyolult kommunikációs és regulációs mechanizmusokat használ a testi folyamatok és a viselkedés megfelelő szabályozásához.

Agyunk és immunrendszerünk párbeszéde

Régóta ismert tény, hogy a különféle lelkiállapotok határozottan befolyásolják az emberi szervezet élettani működéseit. Elegendő csak a gyász és a nyomasztó munkahelyi hangulatok egészségre gyakorolt negatív következményeire, vagy esetleg a támogató családi háttér gyógyulást elősegítő hatásaira gondolnunk.

A magyar zeneszerzők élettartama

Az elmúlt évben vállalkoztam tíz zeneszerző-géniusz családfákra alapozott, vagyis genetikai szempontú értékelésére. A kutatás szépségét az adja meg, hogy mindig találkozhatunk váratlan és érdekes eredményekkel. Például azzal, hogy az öt magyar zeneszerző-géniusz mintegy 20 évvel tovább élt kora férfilakosságánál.

Középkorúak válságban

Kronológiai, biológiai és lélektani korunk nem mindig egyezik. Biológiai korunk a fizikai megjelenésünk és a szervezetünk egészségi állapotának függvényében lehet a naptári korunknak megfelelő, annál öregebb vagy fiatalabb.

A zene csodás hatalma

Egy orvos számára, aki régóta keresi az okát annak, hogy a magyarok miért élnek 7 évvel rövidebb ideig, mint a szomszédos osztrákok és miért mi vagyunk az Európa Unió beteg nemzete, a zeneszerzők hosszabb élettartamának értelmezése jelenti az igazi kihívást. A kortárs férfinépesség átlagos élettartama maximum 58 évre becsülhető és ezt 20 évvel haladták meg. Érdemes ezért kicsit jobban elmerülnünk az ének és a zene értelmezésében.

Mi szól a paleolit diéta ellen és mellett?

Miközben a nyugati világ rohan a végzetébe, és már 50-60 éve egy folyamatában kibontakozó egészségügyi katasztrófa részesei vagyunk, a dietetika csak hajtogatja a nyugati világ vesztét okozó táplálkozástudományi dogmákat, és igyekszik elrettenteni az embereket a hivatalos táplálkozási ajánlást megkérdőjelező étrendektől. De mi szól a paleolit diéta ellen és mellett?

Milyen az élet százévesen?

Németországban már ma is több mint 13 000-en hagyták maguk mögött a századik születésnapjukat, jó ötven év múlva pedig százszor ennyien lesznek. Milyen az élet ennyi idősen? Nem feltétlenül gondtalan, mint ahogy a heidelbergi kutatók is kiderítették, azonban sok százéves még jól van szellemileg, és legtöbbjük élvezi az életet.

A genetikai sors és a történelem

Az öröklődéssel kapcsolatos ismeretek egyidősek az emberré válással; a hemofília, amelytől a férfiak szenvednek, de a nők hordozzák, befolyással volt egész Európa történelmére. A Viktória királynő által is örökített „királyi betegség” jól mutatja, hogy egy mutáns gén hogyan pecsételheti meg egy vérvonal sorsát.

A mellrák Angelina Jolie után

A mellrákellenes propaganda folytonosan dübörög, van mellrák elleni menet, mellrákhónap, csak éppen épkézláb tanács nincs arra, hogy a mellrák minél korábbi detektálásán kívül mit tehet a nő azért, hogy egyáltalán ne legyen mellrákja.

Miért törnek a csontjaink?

Laikus és orvosi körökben is elterjedt nézet, hogy az érelmeszesedés, azaz az atherosclerosis egyszerűen a korral járó, szinte elkerülhetetlen jelenség. Vajon tényleg ez lenne az emberiség sorsa?

AZ ÖRÖK ÉLET TITKA: A RÁK

A rákos sejtek a többi sejttel ellentétben nem halnak meg, ha lejár az idejük, folyamatosan burjánzanak. A rettegett betegség mutáns sejtjei talán az örök élet elixírjét rejtik?

Anya csak egy van?

A genetika az utóbbi években új felfedezéseket tett. Vajon melyik a 47. kromoszómánk, és született-e már olyan gyermek, akinek három biológiai szülője van?

Az ördög lehelete

Pár másodperc alatt hat, áldozatát megfosztja a szabad akaratától, és zombivá teszi őt. Mi az új drog legfélelmetesebb tulajdonsága? Sokszor egy szippantás vagy egy korty is elég belőle, hogy az áldozat elveszítse az irányítást saját énje felett.

Korábbi cikkeink