Alrovat - Föld és Világűr

Modern kozmológiai elméletek 1. – Univerzum vagy multiverzum? Kvantumos eredet

Egyre gyakrabban merül fel, hogy univerzumunknak különböző tulajdonságú testvérei létezhetnek, és velük együtt multiverzumot alkotnak. Ezúttal e népszerű elmélettel ismerkedhetnek meg.

Pillantás a múltba – Az univerzum évmilliárdjai 1. rész

Sokszor nem is érzékeljük a tudományos ismeretek bővülésének lélegzetelállí­tó sebességét, amelyre jó példa a világegyetem szerkezetét és fejlődését kutató kozmológia 20. századi előrehaladása. Háromrészes cikksorozatunkban az elmúlt alig száz évre tekintünk vissza. Hogyan fedezték fel az univerzum tágulását? Mi az ősrobbanás? Milyen megfigyelési bizonyí­tékok sorakoztathatók fel mellette? Mit tud, és mit nem tud ma a tudomány a világegyetem múltjáról, jelenéről és jövőjéről?

A Héliosz-elmélet – A Nap mint kozmikus élőlény

A Nap százötvenmillió kilométer távolságból ragyog ránk. S bár rendkí­vül távoli, mégis különös módon erőteljes érzelmi hatása van. Ha ragyog a Nap, a kedvünk is ragyogóbb, azonban a tudomány úgy véli, nem más, mint egy izzó gázgömb, amelyben magreakciók termelik az energiát. így merült fel bennem, hogy a Nap valami több lehet annál, mint amit a mai tudomány gondol róla.

Rekordot döntött az Opportunity

A Marson tí­z évvel ezelőtt leszállt jármű már 40 kilométert megtett, amivel megdöntötte a korábbi rekodot. Ez a teljesí­tmény különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy a Mars-járótól mindössze egyetlen kilométer megtételét várták és nem is tervezték hosszabb táv teljesí­tésére.

Korábbi cikkeink