Alrovat - Gasztronómia

A só puhí­tja a húst?

A húspuhí­tó készí­tmények nagy részben sót tartalmaznak, de aki ennek alapján sóval szeretne húst puhí­tani, nem fog sikerrel járni.

Sörszezon újratöltve - Terí­téken a Sör mi több

Megnyitotta a 2016-os sörszezont a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Eseménysorozatuk, a sörkultúrát középpontba helyező „Sör mi több" állomásain a gasztronómia mellett, ebben az évben hangsúlyt kapnak az alapanyagok, a minőségi sörgyártás, valamint a nők és a sör viszonya. A szezonnyitó ünnepségen, a komló magyarországi termesztésének újraindí­tását, egyelőre szimbolikusan, a frissen alapí­tott Komló Klub vállalta fel.

A kí­nai étterem szindróma

1968. április 4-én Magyarország felszabadulásának 23. évfordulóját ünnepelte az ország. A délelőtti felvonulásokon jólesően elfáradt dolgozók este már a tévé előtt gyűltek újra össze, hogy a Zsurzs Éva rendezte első szí­nes magyar tévéfilm, A koppányi aga testamentuma cí­mű darab premierjét élvezhessék - fekete-fehérben. Eközben, a hanyatló nyugatot Martin Luther King baptista lelkész, fekete polgárjogi aktivista meggyilkolásának hí­re sokkolta. ím az aznapi események sora ezzel még nem ért véget, mert egy új, a nyugati civilizációt mindmáig félelemben tartó betegség is ezen a napon született.

Életre-halálra - A sózás művészete és a só elleni háború

Feltételezések szerint emberelődeinknek még nem volt szükségük a rendszeres sózására. A vadászattal megszerzett állatok szöveteiből származó só fedezhette az életműködésekhez nélkülözhetetlen nátrium- és kloridion-szükségletet, bár az állatok látogatta sólelőhelyek ismeretét és használatát is joggal feltételezhetjük. A vadászó-gyűjtögető életmódot felváltó mezőgazdasági civilizációk azonban már radikálisan új helyzetet teremtettek. A sózás élet-halál kérdésévé vált.

Volt egyszer egy konyhafőnök

Nem Fred Harvey volt az első, aki kénytelen volt négy olyan idegennel megosztani az ágyát egy-egy vadnyugati „szállodában", akik ráadásul mosdatlanul és csizmás lábbal vetették rá magukat a nyöszörgő, öreg fekhelyekre. Másoknak is fölfordult már a gyomra, amikor az elé rakott tálra meredt, amelyben valami zsí­ros, zavaros lötty hullámzott. Harvey volt azonban az egyetlen, aki eltökélte: ezeken az áldatlan állapotokon változtatni kell.

Serbet, kracherli, Bambi és Cola

„Jertek velem, ottlenn áll nagy vigalom, Odalenn vár mézizü sörbet" - í­rta Arany János 1856 nyarán, Szondi két apródja cí­mű balladájában. Az arab, perzsa, török közvetí­téssel érkező sörbet szó azonban ebben az esetben nem napjaink jóval ismertebb havas-jeges desszertjét (sorbet), hanem a világ legelső üdí­tőitalát jelöli.

Reggelizni szultán módjára

Az isztambuli hétköznapok közlekedésére a csigalassúságú forgalom, idegesí­tő dugók a jellemzőek. Egyes kerületekben hétvégén, a kora délelőtti órákban hasonlóan sűrű autólavina alakulhat ki. Az emberek ilyenkor tömegesen mennek reggelizni.

Dagasztás nélküli kenyér

"És végy magadnak búzát és árpát és babot és lencsét és kölest és tönkölyt, és tedd ezeket egy edénybe, és ezekből csinálj magadnak kenyeret; a napok száma szerint, a mí­g oldaladon fekszel, háromszázkilencven napon egyed azt." (Ezékiel próféta)

Korábbi cikkeink