Alrovat - Hí­rek

Kiemelt társadalmi kihívásokra adott példamutató válaszok elismeréseként adományozzák oda a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia díjakat

A Magyar Batthyány Alapítvány idén először adományozza oda 1 férfi és 1 női jelöltnek a tavalyi évben megalapított gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia díjakat. Az Alapítvány a díjak odaítélésével olyan közéleti személyiségeket kíván elismerni, akik Magyarország kiemelt társadalmi kihívásaira adtak példamutató válaszokat. Az Alapítvány a díjazottak személyére 2020. július 15-ig várja a jelöléseket mindazoktól, akik nyitottak a társadalmi innovációra és felelősen gondolkodnak Magyarország jövőjéről. A díjak védjeggyel oltalmazás mellett erkölcsi és anyagi elismeréssel is járnak.

Átadták a 2019-es Magyar Innovációs Nagydíjat

A magyar tudomány megítélése világszerte jó, de az eredmények hasznosulása még nem mindig az - hangsúlyozta a 28. Magyar Innovációs Nagydíj keddi budapesti átadóján Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Újra megnyílt a TéT-felhívás, amely idén 200 millió forinttal támo-gatja a kutatói mobilitást

Idén is pályázható a kutatók nemzetközi együttműködéseit ösztönző, 200 millió forint keretösszegű felhívás: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett pályázat a résztvevők mobilitása és a szakembercsere támogatásával segíti a nemzetközi kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködések keretében folytatott kutatások elindítását és a már létező együttműködések elmélyítését.


Megjelent az IPM áprilisi lapszáma!

Már kapható áprilisi lapszámunk, melyben szerzőink segítségéveltöbbek között olyan gazdasági kérdéseknek jártunk utána, mint milyen gazdasági hatása lesz a brexitnek, hogyan élt kora leggazdagabb asszonya, Henrietta Howland. De arról is olvashatnak, hogy milyen történet áll a zuluk mögött és milyen elméleteket köszönhetünk Stephen Hawkingnak.

Tegyünk magunkért és a környezetünkért!

Az utóbbi néhány évben óriási változások zajlottak le és zajlanak jelenleg is a világban az ártalomcsökkentés jegyében: okoseszközök, elektromos meghajtású közlekedési eszközök és korszerű fűtési megoldások. Sőt, létezik ennél egy sokkal hétköznapibb, szintén a társadalmunk érdekét szolgáló példa is! Hiszen ahogyan valakit néhány plusz kiló vagy egy régi szerelem, sokakat a dohányzás kísér el hosszú éveken keresztül.

Elindult a Laptapir.hu, az egyet fizet-tí­zet olvashat digitális magazinszolgáltatás

Több éves folyamatos munkával, jelentős anyagi befektetéssel a Mediacity Magyarország Kft. fejlesztette és elindí­totta a laptapir.hu szolgáltatást, amely a mostani időszakban még több lehetőséget nyújt az otthon maradt szülőknek és fiataloknak, valamint a külföldön élő honfitársainknak. A szolgáltatás lényege, hogy a jelenleg 10 periodikát és számos különszámot, valamint ezen kiadványok megjelent lapszámait 10 évre visszamenőleg, azaz közel 700 magazint és 2 könyvet egy kedvező havidí­jért az egész család olvashat. Ráadásul most 14 napig ingyenesen bárki kipróbálhatja.


A Pannon Egyetem informatikai rendszere is segí­ti a ví­ruskutatást

A Pannon Egyetem is csatlakozott a Folding@Home elnevezésű nemzetközi kutatási projekt és közösségi számí­tási platformhoz, amelynek elsődleges célja a koronaví­rus járvány megállí­tása.


Új karral bővülhet a Pannon Egyetem

Ovádi Péter, Veszprém megye 1. sz. választókerületének képviselője, valamint Vigh László, Zala Megye 1. sz. választókerületének képviselője módosí­tó indí­tványt nyújtottak be a Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosí­tásáról szóló törvényjavaslathoz. A módosí­tó indí­tvány értelmében a Zalaegerszegen működő, a jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) szervezetéhez tartozó Gazdálkodási Kar a Pannon Egyetem szervezetébe olvadna be.

Jelentős lépések a koronaví­rus elleni küzdelemben!

Budapest, 2020. április 2. – A Philip Morris International (PMI) az egyik résztulajdonosa annak a géntechnológiai kutatólabornak, amely március 13-án bejelentette: jelentős lépéseket tett a COVID-19 ví­rus védőoltásának kifejlesztésében. A kanadai Medicago egy ma még újnak számí­tó, innovatí­v módszerrel kí­sérletezik, melynek alapja egy, a dohány rokonságába tartozó növény.

A legjobb dolog, ha törődünk egymással

Ahány félék vagyunk, annyiképpen próbálunk odafigyelni a szervezetünkre. Egészséges táplálkozás, fogyás, több testgyakorlás, az alkoholfogyasztás mérséklése, a dohányzás abbahagyása. Utóbbi különösen nem meglepő, hiszen mi is lehetne nagyobb áldás magunk és a környezetünk számára, minthogy például a dohányzást, ezt a rossz szokásunkat átgondoljuk!

Az ártalomcsökkentés mindannyiunk érdeke

Köztudott, hogy a cigarettázás káros az egészségre. Az már nem ennyire nyilvánvaló, hogy a cigaretta égése során keletkező, füstben lévő anyagok a dohányzással kapcsolatos betegségek elsődleges okozói, amelyek nem csak a dohányzók egészségére, hanem a környezetükben lévő nemdohányzókéra is károsak. Az ártalomcsökkentés tehát a társadalom, és í­gy végső soron mindannyiunk érdeke.


Veszprémben és Gödöllőn is megalakul a Területi Innovációs Platform

Még lehet regisztrálni a Pannon Egyetemen február 11-én, a Szent István Egyetemen pedig február 12-én tartandó rendezvényre a Területi Innovációs Platformok új helyszí­nein. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében tavaly novemberben útjára indí­tott kezdeményezés alapí­tó nyilatkozatát eddig 5 vidéki és 11 budapesti egyetem í­rta alá, idén februártól pedig további felsőoktatási intézmények kapcsolódnak be a megkezdett munkába.

írtalomcsökkentés és tudomány

Több mint egymilliárd ember dohányzik a világon, és ez a szám – a népességnövekedési előrejelzésekre figyelemmel – 2025-ben is hasonlóan alakul majd a nemzetközi előrejelzések szerint. Tehetünk-e valamit azért, hogy a dohányzással kapcsolatos ártalmakat csökkentsük?

Nem félsz, hogy égsz?

Több mint egymilliárd ember dohányzik a világon, és ez a szám - a népességnövekedési előrejelzésekre figyelemmel – 2025-ben is hasonlóan alakul majd a nemzetközi előrejelzések szerint. Tehetünk-e valamit azért, hogy a dohányzással kapcsolatos ártalmakat csökkentsük?

így alakul át a dohánypiac – Irány a füstmentes jövő!

„Remélem, egy nap már nem adunk el többé cigarettát" – ezzel a kijelentésével lepte meg a közvéleményt néhány éve egy lapinterjúban André Calantzopoulos, a Philip Morris vezérigazgatója, amely azóta a cég Twitter-üzeneteiben is visszaköszön. Meghökkentő terv a világ egyik legnagyobb dohányipari csoportjának első emberétől, ám az iparág globális folyamatai alapján már nem is annyira mellbevágó.

Világsiker kapujában: magyar startup került a Google inkubációs programjába

Múlt héten Angliában mutatta be marketing innovációját a Befluence csapata a Google EMEA szakértőinek, melynek eredményeként bekerültek a presztí­zsjelentőségű MIP marketing innovációs programba. Magyar céget korábban eddig még egyszer sem választottak be és a több száz jelentkezőből világszinten is csak 50 céget ért az a megtiszteltetés, hogy a tech óriással dolgozhat együtt.

Három tévhit az e-cigarettáról

Október elejéig 12 halálos áldozatot és 800 feletti súlyos tüdőmegbetegedést regisztráltak az Egyesült íllamok Beteggyógyászati és Megelőzési Központjai (CDC) az e-cigarettát szí­vók körében. Pánik van, a pontos ok egyelőre ismeretlen, ám érdemes néhány tévhitet eloszlatni a nikotinfogyasztás e füstmentes formájával kapcsolatban.

Megjelent az IPM novemberi lapszáma!

Már kapható novemberi számunk mely a laposelme-elméleten és rekombináns-DNS-technológián kí­vül számos bizarr, furcsa és megdöbbentő esetet mutat be, köztük a különböző korok olykor halálos kozmetikumait, a rovaripari invázót és az orrszarvútülök piacát.

Területi Innovációs Platformok: Országos programsorozat indul a hatékonyabb térségi innovációs környezetért

Budapesten és 5 vidéki egyetemi helyszí­nen, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával indí­tja el novemberben a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozatát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Az esemény sorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosí­tanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakí­tására, erősí­tésére és új szakmai alapok létrehozására.

Nemzetközi ví­ztechnológiai seregszemle Nagykanizsán

A ví­z a jövő legfontosabb ásványkincsévé fog válni, ezért egyre inkább felértékelődnek a versenyképes ví­zkezelő és ví­ztisztí­tó technológiák. Az iparág hazai fejlesztéseiben élenjáró Soós Ernő Ví­ztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ 2019. október 10-én hatodik alkalommal rendezett nemzetközi tudományos konferenciát a témában, ahol tehetséges diákokat és ifjú kutatókat is dí­jaztak. Az eseményen az intézmény alapí­tójaként részt vett Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is.

Korábbi cikkeink