Alrovat - Hírek

A legjobb dolog, ha törődünk egymással

Ahány félék vagyunk, annyiképpen próbálunk odafigyelni a szervezetünkre. Egészséges táplálkozás, fogyás, több testgyakorlás, az alkoholfogyasztás mérséklése, a dohányzás abbahagyása. Utóbbi különösen nem meglepő, hiszen mi is lehetne nagyobb áldás magunk és a környezetünk számára, minthogy például a dohányzást, ezt a rossz szokásunkat átgondoljuk!

Az ártalomcsökkentés mindannyiunk érdeke

Köztudott, hogy a cigarettázás káros az egészségre. Az már nem ennyire nyilvánvaló, hogy a cigaretta égése során keletkező, füstben lévő anyagok a dohányzással kapcsolatos betegségek elsődleges okozói, amelyek nem csak a dohányzók egészségére, hanem a környezetükben lévő nemdohányzókéra is károsak. Az ártalomcsökkentés tehát a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke.


Veszprémben és Gödöllőn is megalakul a Területi Innovációs Platform

Még lehet regisztrálni a Pannon Egyetemen február 11-én, a Szent István Egyetemen pedig február 12-én tartandó rendezvényre a Területi Innovációs Platformok új helyszínein. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében tavaly novemberben útjára indított kezdeményezés alapító nyilatkozatát eddig 5 vidéki és 11 budapesti egyetem írta alá, idén februártól pedig további felsőoktatási intézmények kapcsolódnak be a megkezdett munkába.

Ártalomcsökkentés és tudomány

Több mint egymilliárd ember dohányzik a világon, és ez a szám – a népességnövekedési előrejelzésekre figyelemmel – 2025-ben is hasonlóan alakul majd a nemzetközi előrejelzések szerint. Tehetünk-e valamit azért, hogy a dohányzással kapcsolatos ártalmakat csökkentsük?

Nem félsz, hogy égsz?

Több mint egymilliárd ember dohányzik a világon, és ez a szám - a népességnövekedési előrejelzésekre figyelemmel – 2025-ben is hasonlóan alakul majd a nemzetközi előrejelzések szerint. Tehetünk-e valamit azért, hogy a dohányzással kapcsolatos ártalmakat csökkentsük?

Így alakul át a dohánypiac – Irány a füstmentes jövő!

„Remélem, egy nap már nem adunk el többé cigarettát" – ezzel a kijelentésével lepte meg a közvéleményt néhány éve egy lapinterjúban André Calantzopoulos, a Philip Morris vezérigazgatója, amely azóta a cég Twitter-üzeneteiben is visszaköszön. Meghökkentő terv a világ egyik legnagyobb dohányipari csoportjának első emberétől, ám az iparág globális folyamatai alapján már nem is annyira mellbevágó.

Világsiker kapujában: magyar startup került a Google inkubációs programjába

Múlt héten Angliában mutatta be marketing innovációját a Befluence csapata a Google EMEA szakértőinek, melynek eredményeként bekerültek a presztízsjelentőségű MIP marketing innovációs programba. Magyar céget korábban eddig még egyszer sem választottak be és a több száz jelentkezőből világszinten is csak 50 céget ért az a megtiszteltetés, hogy a tech óriással dolgozhat együtt.

Három tévhit az e-cigarettáról

Október elejéig 12 halálos áldozatot és 800 feletti súlyos tüdőmegbetegedést regisztráltak az Egyesült Államok Beteggyógyászati és Megelőzési Központjai (CDC) az e-cigarettát szívók körében. Pánik van, a pontos ok egyelőre ismeretlen, ám érdemes néhány tévhitet eloszlatni a nikotinfogyasztás e füstmentes formájával kapcsolatban.

Megjelent az IPM novemberi lapszáma!

Már kapható novemberi számunk mely a laposelme-elméleten és rekombináns-DNS-technológián kívül számos bizarr, furcsa és megdöbbentő esetet mutat be, köztük a különböző korok olykor halálos kozmetikumait, a rovaripari invázót és az orrszarvútülök piacát.

Területi Innovációs Platformok: Országos programsorozat indul a hatékonyabb térségi innovációs környezetért

Budapesten és 5 vidéki egyetemi helyszínen, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával indítja el novemberben a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozatát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Az esemény sorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

Nemzetközi víztechnológiai seregszemle Nagykanizsán

A víz a jövő legfontosabb ásványkincsévé fog válni, ezért egyre inkább felértékelődnek a versenyképes vízkezelő és víztisztító technológiák. Az iparág hazai fejlesztéseiben élenjáró Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ 2019. október 10-én hatodik alkalommal rendezett nemzetközi tudományos konferenciát a témában, ahol tehetséges diákokat és ifjú kutatókat is díjaztak. Az eseményen az intézmény alapítójaként részt vett Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is.

A Batthyány család nemzetépítő tevékenységét bemutató tudományos konferenciát tartottak Budapesten

Hagyományteremtő jelleggel „Batthyányak a haza védelmében a XV. századtól a Szabadságharcig" című tudományos konferenciát tartottak Budapesten. Az esemény a Magyar Batthyány Alapítvány szervezésében, excellenciás Batthyány-Strattmann Veronika hercegné személyes részvételével valósult meg, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével. A nyitóbeszédek sorát Dr. Orbán Balázs a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, valamint Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke kezdte. A felszólaló szakértők a történelmi család nemzetépítő tevékenységét mutatták be, tudományos igényességgel.

Megjelent a Tudta-e? 5!

Már kapható az IPM legújabb különszáma, a Tudta-e? 5.

Megjelent az IPM Pszichológia második száma!

A téma iránti érdeklődésre való tekintettel a pszichológia területéről és határterületeiről szemezgettünk érdekességeket.

Tudatos nyersanyag-felhasználásra ösztönöz a Bay Zoltán Kutatóintézet által szervezett nemzetközi diákverseny

Alkalmazott kutatásokkal foglalkozó intézményként a Bay Zoltán Kutatóintézet fontosnak tartja a nyersanyagok felelős felhasználását, újrahasznosítását. A fenntartható jövő útját jelentő körforgásos gazdaságban a termékek alapanyagainak tervezett újrafelhasználása óriási lépést jelent társadalmunk ökológiai lábnyomának csökkentése felé. E cél érdekében nemzetközi edukációs projektet szervezett a V4 országok iskolái számára, melynek döntőjét szeptember 27-én, a Kutatók Éjszakáján rendezték meg Budapesten.

Izgalmas programokkal vár a Bay Zoltán Kutatóintézet a Kutatók Éjszakáján

A Kutatók Éjszakája alkalmából újra több tucat olyan kutatóintézet, kutatócsoport és labor nyitja meg kapuit 2019. szeptember 27-én, amelyek legtöbbje máskor ritkán fogad látogatókat. Idén 25 esztendős a Bay Zoltán Kutatóintézet, amely az eseménysorozat egyik kiemelt szervezőjeként maga is látványos programokkal, érdekes kísérletekkel és interaktív játékokkal várja a tudomány világa iránt érdeklődőket három helyszínén: Budapesten, Szegeden és Miskolcon.

Megjelent az IPM októberi lapszáma!

Már kapható októberi számunk, mely többek között számtalan történelmi kitérőt tesz térben és időben, érintve a boszorkányüldözések témáját, a latin betűs írás kialakulását, a kaliforniai aranylázat és sok egyéb érdekes témát.

Termelővállalatok digitális átállását segíti az új hazai fejlesztésű IoT keretrendszer

Sikerrel zárult a NETvisor Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a CS-Process Mérnöki Kft. együttműködésében zajló, 835 millió forint összköltségű kétéves kutatás-fejlesztési projekt, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 635 millió forinttal támogatott. Az ipari-egyetemi konzorcium által kifejlesztett új IoT keretrendszer révén a termelővállalatok gyorsan és költséghatékonyan tudják átalakítani vagy bővíteni tevékenységüket a digitalizáció és az Ipar 4.0 elvárásai mentén.

Idén is megrendezik a Kutatók Éjszakáját!

Immár 14. éve kerül megrendezésre az ország legnagyobb tudomány és kutatói életpálya népszerűsítő eseménye.

Megjelent az IPM szeptemberi lapszáma!

Már kapható szeptemberi számunk, mely igen megosztó és érdekfeszítő témákkal foglalkozik, köztük a klónozás és a párhuzamos univerzum elméletével is!

Korábbi cikkeink