Alrovat - Hírek

A TÁRGYAK KIBOMLANAK A GYŰJTEMÉNYEKBŐL – KÖLTÖZIK A NÉPRAJZI MÚZEUM

Sokakat foglalkoztat, hogy mi történik a tavaly december óta zárva tartó Néprajzi Múzeum falai között. Miközben a hagyományos működéstől eltérő, nagyszabású költözéselőkészítési munkálatok töltik ki a hétköznapokat, a múzeum fontosnak érzi, hogy kiállítások híján is hírt adjon magáról, ezért most betekintést engedett a zárt ajtók mögé.

Virtuális egészségügyi asszisztens fejlesztésében vettek részt magyar kutatók

Virtuális egészségügyi asszisztenst fejlesztettek magyar, portugál és svéd kutatók ‒ közölte a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-vel hétfőn.


Hogyan védik a skandinávok a környezetet?

Amikor Skandináviáról és a környezetvédelemről beszélünk fontos tudnunk hogy az ott élő emberek rendkívül figyelnek a környezetvédelemre és előre gondolkodnak, hogy mik azok a fontos lépések amikkel megelőzhetik a környezet szennyezést. Dánia például vezető szerepet tölt be a szélenergia-felhasználásban és a közlekedési infrastruktúrájuk is kiváló.

Egyedi szemüvegek a 3D nyomtatóból

A modern ember több mint ezer éve törekszik megtalálni a látáshibák hibátlan korrekcióját. A japán szemüveglencse gyártó, a HOYA most a 3D technológia segítségével tökéletesíti az egyénre szabott szemüvegek gyártását.

Kutatás, fejlesztés és innováció Miskolcon

Korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztését kezdi meg a Miskolci Egyetem több nagy céggel összefogva, a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ keretében.

Több mérnöknőt Székesfehérvárra!

Még több lány tanulhat tovább tudományos területen az első "+tervezem - Okosjövő lányoknak" projektnek köszönhetően, melynek célja, hogy szembeszálljon az előítéletekkel, és új perspektívákkal gazdagítsa a fiatal lányok pályaválasztásról való gondolkodását.

A LAJTA Monitor Múzeumhajó

Magyarország legrégebbi folyami hadihajója 2015. május 1-jétől a nagyközönség számára ismét látogatható a Dunán.

Pozitív szavakat festettek egy budapesti falra

37 pozitív jelentéstartalmú szóval lett megfestve az I. kerületi Hegyalja út - Mészáros utca találkozásánál látható téglakerítés. Az elhanyagolt falakon a Színes Város Csoport művészei és a Poli-Farbe festékgyár önkénteseinek alapötlete valósult meg, amellyel új jelentést adtak egy átlagos kerítésnek.

Különleges újrahasznosítás

Újszerű módon hasznosítja újra lecserélt bőr üléshuzatait a Southwest Airlines. A probléma méretét jelzi, hogy nem kevesebb mint 80 000 darabról van szó.

Új generációs antibiotikumok jöhetnek

Az antibiotikumok forradalmasították a bakteriális fertőzésekkel szembeni harcot, milliók életét mentve meg, legnagyobb hátrányukra azonban mind a mai napig nem sikerült megoldást találni.

Láthatatlanná tevő lencsék

A Rochester Egyetemen olyan optikai technológiát fejlesztettek ki, amely bizonyos körülmények között láthatatlanná teszi a tárgyakat.

Hamarosan jön a pólusváltás

A korábban gondoltnál hamarabb következhet be a Föld mágneses pólusainak felcserélődése, aggodalomra azonban nincs ok, így is van addig még néhány ezer évünk.

Új napelemrekord született

Minden eddiginél nagyobb, 40%-os napelemhatásfokot sikerült elérni ausztrál kutatóknak.

Nem árt a tojás!

Az 1970-es évek óta tartja magát makacs módon az a nézet, hogy a koleszterindús tojás fokozza a szívbetegségek kockázatát.

Hubble: már nincs sok hátra

Úgy tűnik, hogy a legendás Hubble-űrteleszkóp még épp megéri jövőre a 25. születésnapját, hosszabb távon azonban már nem számolhatunk vele.

Eb, aki a vizes palackját meg nem eszi

Az ismert Mátyás király mesében a csavaros eszű juhász megeszi a leveseskanalát, de talán már nem kell sokat várni arra, hogy megjelenjenek a teljes mértékben környezetbarát, ehető víztárolási megoldások.

Rész és egész – tudományos kalandozás az emberi gének és a növényi kórokozók világában

Az élő szervezetek kutatásának lényege a komplexitás. Minél pontosabban ismertjük az egyes életfolyamatokat meghatározó tényezőket, kölcsönhatásuk részleteit, annál pontosabb képet lehet kialakítani egy biológiai rendszerről. A Magyar Tudomány Ünnepe keretében tartott előadásában Falus András az emberi öröklődést meghatározó genetikai elemek, Palkovics László pedig az emberiség történelmét megváltoztató növényi kórokozók szempontjából összegezte a tudomány új, mindannyiunk jövőjét befolyásoló eredményeit.

Cukorbetegséget okozhatnak az édesítőszerek

Bár sokan pont a cukorbetegség miatt fogyasztanak mesterséges édesítőszereket, kiderült, hogy a hatás könnyen a visszájára is fordulhat.

Génmódosítással a rezisztencia ellen

Az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumtörzsek rengeteg problémát okoznak, újabb és újabb antibiotikumok kifejlesztése helyett azonban a génmódosítás lehet az igazán hatásos út.

Soha nem látott módon segítették egymást a majmok

Eddig még egyszer sem figyeltek meg olyat, hogy egy idősebb nőstény majom bábaként segített volna a szülésben társának.

Korábbi cikkeink