Alrovat - Kritika

NANO BAR RESTAURANT

Az IPM étteremkritikája.

Mélyütés (Southpaw)

Íme, a remek példa arra, amikor az elhivatottság képes megmenteni az elcsépelt alapanyagot.

Suite Francaise

A tiltott szerelemnél nem sok elcsépeltebb téma akad a filmes univerzumban, ám úgy néz ki, továbbra is működőképes lehet, amennyiben nem elkoptatott sablonok mentén prezentálják azt.

Nagy szemek

Érdekes, hogy míg az élet produkál olyan történeteket, melyeket hallva rögtön azt gondoljuk, ez bizony filmre kívánkozik, a vásznon látva valahogy mégis hiányzérzetünk támad. Mintha leírva jobban hangzott volna. Na, nem mintha rossz lenne Tim Burton legújabb és talán kissé személyesebb darabja.

Légköroptikai jelenségek

A városi ember keveset nézegeti az eget. Mit is nézzen rajta?

Raktárnyi kortárs

Pár éve egy kiállításon beszélgettem a gyűjtővel, aki sok és nagyméretű munkát kölcsönzött az anyaghoz, és azt mondta, döbbenetesen jó újra és egyben látnia a képeit. Nemcsak mert azok zöme amúgy egy erre specializálódott raktárban van, hanem mert új művek közé kerülve új színeik jönnek elő, frissek, egyszerűen jobb rájuk nézni.

Na, erre kössön csomót!

Mindenki tud valamilyen csomót kötni, ha mást nem, talán a cipőjét be tudja kötni. Mégis kevesen vannak, akik tudják, hogy mikor milyen csomót érdemes használni, ha komolyabb feladatról van szó.

Amerikai mesterlövész

Az 1974-ben született Chris Kyle saját bevallása szerint 255 embert ölt meg, ebből 160-at a Pentagon is elismert (akkor számít elismertnek egy gyilkosság, ha egy szemtanú is megerősíti).

A mindenség elmélete

Ha Oscar-díjat szeretnél nyerni, talán az a legfontosabb, hogy életrajzi filmet készíts.

Hogy volt, hogy nem volt…

A posztmodern történetírás egyre inkább kezd lemondani a „big story" történelemfelfogásról, vagyis a múlt egyedül érvényes reprezentációja helyett történeteket, értelmezéseket, változó beszédmódokat és perspektívákat keres.

A zéró elmélet (The Zero Theorem)

A zéró elmélet egy ízig-vérig Terry Gilliam-film. A Monty Python csoport látvány- és agytrösztje sikeres rendezői karriert futott be a Repülő Cirkusz után, stílusa pedig ezer közül is felismerhető.

Nők napközben

Kötőjelek - Rippl-Rónai-reflexiók 
Magyar Telekom Galéria - nyitva: 2014. november 16-ig

T.S. Spivet különös utazása

A francia vizuális guru, Jean-Pierre Jeunet másodszor ugrott el az Egyesült Államokba, hogy ezúttal nem bérdirektorként, hanem saját stílusában és érdeklődési körében forgasson egy angol nyelvű felnövéstörténetet.

Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars)

David Cronenberg az utóbbi években érdekes és nem túl szimpatikus csapásra tévedt.

Frank (Frank)

Kapásból előny egy film számára, ha van valami olyan eleme, mely alapján könnyedén beazonosíthatja akár évekkel, évtizedekkel később is a nagyérdemű, még akkor is, ha maga a mű egyébként nem túl emlékezetes.

Energikus színorgia

Elképesztő, földbedöngölő hőség volt, amikor Füreden megnéztem Keserü Ilona kiállítását a hűvös, csendes Vaszary Villában. Cangiante a címe és az Idő színtere, abból a szempontból nem a legszerencsésebb, hogy aki nem céllal jön, csak lődörög a móló mellett, annak e kifejezések kicsit se villantják fel, milyen jó bent.

Szél támad (Kaze tacsinu)

Az IPM filmajánlója

Korábbi cikkeink