Alrovat - Megoldatlan rejtély

A Challenger-összeesküvés

Az űrkutatásban számos olyan momentum van, amelyet a rajongók hajlamosak forradalminak minősí­teni Gagarin űrrepülésétől kezdve az első Holdra szállásig. Ezek után senki sem csodálkozhat, hogy az űrsiklóprogramról már akkor is hasonlóan nyilatkoztak, amikor 45 évvel ezelőtt először merült fel, hogy az űrutazások során többször használatos eszközöket alkalmazzanak.

A bejrúti járat

1975. szeptember harmincadikán, Budapesttől 2000 kilométer távolságra következett be a magyar polgári légiközlekedés egyik legnagyobb katasztrófája. írásunk a tragédia hátterével és lehetséges magyarázataival foglalkozik.

Hasfelmetsző Jack rejtélye

A britek egy 2006-ban rendezett közvélemény-kutatáson azt a sorozatgyilkost nyilvání­tották hazájuk legrettenetesebb lakosának, akinek máig nem tudjuk a valódi nevét. Az Amazon könyvkereskedelmi hálózat honlapján mégis 1607 kiadványt találhatunk róla, az Internetes Mozi Adatbázis szerint pedig 77 filmben és tévéfilmben idézték fel alakját.

Szeptember 11.: lehetett-e összeesküvés?

2001. szeptember 11-én egy terrorista csoport eltérí­tett négy utasszállí­tó repülőgépet, és miután átvették az irányí­tásukat, kettőt a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak vezettek, egy a Pentagonba csapódott, a negyedik pedig egy mezőn zuhant le Pennsylvania államban, miután az utasok fellázadtak a gépeltérí­tők ellen. A példátlan, történelmi jelentőségű terrorakció több mint háromezer halottat számlált. Ehhez a számhoz adódnak az azt követően kirobbant háborúk áldozatai is.

A Kennedy-merénylet anatómiája

Hamarosan elérkezik a Kennedy-gyilkosság ötvenegyedik évfordulója, mégsem szűnnek az esemény körülményeivel kapcsolatos találgatások. Egész Amerikát megrázta az, ami Dallasban történt 1963. november 22-én, de ha a közvélemény-kutatások eredményeit vizsgáljuk, amelyek közül az utolsót 2004-ben végezték, az amerikaiaknak csupán 26%-a fogadta el a hivatalos verziót, vagyis hogy az elnököt egyetlen ember, Lee Harvey Oswald ölte meg.

Korábbi cikkeink