Alrovat - Tudta-e?

Megjelenik az IPM Tudta-e? könyv!

Az IPM Tudta-e? könyvben a hasonló című magazin alapján összegyűjtöttük a legérdekesebb 401 olyan kérdést és választ, amelyek különleges témaköröket boncolgatnak.

Megjelenik a Tudta-e? 6!

Március 30-tól kapható legújabb Tudta-e? különszámunk.

Nagyszájúbb vagy nagyobb szájú?

Vajon hogyan alkossuk meg a nagyszájú melléknév középfokát? Nagyszájúbb vagy nagyobb szájú?

Mikor készítették az első másolásvédelmet?

Azt gondolhatnánk, hogy a másolásvédett műsorhordozók a digitális korszakkal együtt jelentek meg, a valóságban azonban először VHS-szalagokon alkalmaztak ilyen technikát.

Miért látszanak a dolgok sötétebbnek, ha vizesek lesznek?

Az utcakő, a homok vagy egy ruhadarab mind sötétebbnek látszik, ha nedves. A hétköznapinak tűnő jelenség mögött összetett magyarázat rejlik, ráadásul az egyes tárgyak más okok miatt változtatják meg a színüket nedvesen.

Mennyibe kerül a világ legdrágább csokija?

Egy Ecuadorban termő ritka kakaófa terméséből, kézi munkával készítette el néhány elhivatott csokoládéfanatikus a világ legdrágább csokiját, amelynek kilója 5200 dollárba kerül.

Melyik volt a világ első napilapja?

Az első nyomtatott, még rendszertelenül megjelenő hírlapok 1609-ben kerültek az utcára, de mikor adták ki az első napilapot?

Mitől lesz dugós a bor?

Időnként a legdrágább borral is előfordul, hogy a parafa dugóján dohos szagot, magán a boron pedig kesernyés ízt lehet érezni. A dugós bor fogyaszthatatlan, de mi okozza a jelenséget?

Milyen pontos a belső óránk?

Az élőlények napi tevékenységi ciklusa a Föld 24 órás forgásperiódusához igazodik, egyes vizsgálatok szerint azonban az ember számára sokkal inkább a 25 órás, mint a 24 órás ritmus a természetes.

Mikor nő be valakinek a feje lágya?

Akkor, ha valaki megnőtt, megkomolyodott. A mondás azonban a gyermekek koponyájának növekedési folyamatára utal.

Mikor vezették be az irányítószámokat?

Németországban 1941-től, Magyarországon 1973-tól használnak irányítószámot, van, ahol nagyobb körzeteket, de van, ahol akár utcákat is jelöl.

Az alma idővel veszít vitamintartalmából?

A jól elálló almából sokan pótolják a téli hónapokban a vitaminveszteséget, azonban érdemes belekalkulálni, hogy ez az alma már nem az az alma.

Mikor találták fel a kapszulás kávét?

Az utóbbi években nagy népszerűségre tettek szert a könnyen kezelhető kávékapszulák, az ötlet azonban már az 1970-es években megszületett.

Milyen messze van a vihar?

Ha látható a villámlás és hallható a vele járó égzengés, könnyen kiszámolható, hogy milyen messze van a vihar.

Melyik a világ legszélesebb utcája?

Ha azt gondolja, hogy a budapesti 2x3 vagy 2x4 sávos utcák igen szélesek, téved. Nem volt még Buenos Airesben a Avenida 9 de Julio sugárúton, amely nem kevesebb, mint 18 sávos.

Melyik a világ legmeredekebb utcája?

Meredek utcák szinte az összes olyan városban vannak, amely hegyes-dombos területre épült, egy új-zélandi utca azonban egy különleges tervezési baki miatt lett szinte használhatatlanul meredek.

Mikor találták fel a LED-et?

Bár az általános világítási célra is használható LED-fényforrások csak az utóbbi években terjedtek el, maga az elv már több mint 100 éve ismert.

Miért vannak szándékos térképhibák?

Aki elég sokat böngészi a térképeket, néha egészen furcsa hibákat találhat, sosem volt utcákat, nem létező háztömböket vagy gyanús elnevezéseket. Állítólag a térképészek különös szokásáról van szó.

Hogy alakultak ki a hetilapok?

Ma természetesnek tűnik, hogy vannak napi-, heti- és havilapok, de mind közül a heti megjelenés tekint vissza a legnagyobb múltra.

Mégis létezik a titokzatos bolygó?

Sok csillagász szerint létezik egy még felfedezetlen bolygó a naprendszerben a Plutó pályáján túl, most a kisbolygók pályáinak vizsgálata támaszthatja alá a feltételezést.

Korábbi cikkeink