Alrovat - Utazás

Álom – luxemburgi kivitelben

Kalandozó hajlamú honfitársaink sokadalma eljut ugyan Frankfurtba, Párizsba vagy Brüsszelbe, de viszonylag kevesebben ugranak tovább a pöttöm szomszédvárba, Luxemburgba. Pedig volt idő, amikor ezt tekintették a leendő európai egység központjának. Ma már inkább csak irigylésre méltó gazdagságával, egységes építészeti stílusával vagy éppen kontinentális intézményeivel csábítja az ide igyekvőket. 


Fent, északon!

Svédország a nemzetközi gazdasági munkamegosztás egyik legsikeresebb országa. Ráadásul nemcsak az iparban vagy a startupvilágban, de a divatban, a könnyűzenében vagy a sportban is naphosszat lehetne sorolni a sztárjaikat. Vajon mitől? Hiszen hideg van, ők maguk is elég ridegek, csak valahogy nagyon normálisak.

Moszkva legendás éjszakái

Amikor a 90-es évek legelején először jártam Moszkvában, meglehetősen tapasztalatlan voltam. Október elején nálunk későnyári idő volt, úgyhogy kabát nélkül mentem, félcipőben. Vízum nem kellett, meghívólevem meg nem volt, de bejutottam, mert kidumáltam magam. Csak egy nagy táskát vittem magammal, tíz BETA kazettával, meg némi dollárt, hisz a feladatom egyértelműnek tűnt: izgalmas anyagokat kell vinnem a Megáll az ész! és a Hellóo, világ! című új sorozatokhoz.

Szulejmán szívének nyomában

2016-ban lesz Szigetvár ostromának és Szulejmán halálának 450. évfordulója. A város azonban már évek óta az érdeklődés középpontjában áll, és nagy erőkkel folynak a kutatások az egykor sokat látogatott muszlim zarándokhely, Szulejmán türbéje után. Schmidt Anikó cikkéből kiderül, hogy mit lehet tudni a titokzatos sír helyéről.

A thaiföldi magyar maffia

A magyar maffia Pattayáról Koh Samui szigetére költözött. Ezt a mondatot egy thai rendőri vezetőtől hallottam, akit régóta ismerek. Legjobb ázsiai barátom ugyanis a thai elit tagja, a Pattaya turizmusának fejlesztéséért felelős alapítvány elnöke. Segítségével számos helyi vezetővel kapcsolatba kerültem. Egyikőjük személyesen is ismerte azokat a magyarokat, akiket csak így jellemzett: a magyar maffia.

Egy magyar kalóz atlasza

Ali Macar reisz származása, csakúgy, mint tevékenységének jelentős része, homályba vész. Bár Macart (ejtsd: madzsar) mellékneve nyomán kézenfekvőnek tűnhet magyar születésűnek tekinteni, Schmidt Anikó szerint a történészek véleménye megoszlik arról, hogy ragadványneve származásáról vagy a magyarországi török hadjáratokban szerzett tapasztalatairól tanúskodik-e.

Katasztrófaturizmus

Leszakadt testrészek a tengerparton, láva által elöntött ház, a határértéket sokszorosan meghaladó sugárzás. A katasztrófák sokszor nem hogy elrettentik, hanem egyenesen vonzzák a turistákat.

Csoma szobája, avagy magyar kultúramentők a Himalájában

Irimiás Balázs 2007-ben „csak" egy biciklitúrára készült, a Himalája tetején megbújó, apró, magyar kötődésű Zangla faluba, ahol majdnem két évszázada, igencsak kalandos körülmények között, az első angol-tibeti szótár alapjait rakta le vándortudósunk, Kőrösi Csoma Sándor.

Sivatagi futóverseny Jordániában

A jordániai sivatagi futóverseny a legkeményebb próbatételek egyike a világon. 168 kilométer küzdelem a vörös homokban, a tűző napon. A Petra sziklavárosából induló verseny még terepjáróval is komoly kihívás.

Lőpor és térkép egy helyen

Egy török közmondás szerint lőpor meg tűz egy helyütt nem lehet. De ez nem igaz a térképekre.

Búvárkaland Borneón

A nyaralás egyre népszerűbb formája az önkéntes munka vállalása egy egzotikus országban valamilyen humanitárius vagy természetvédelmi projekt keretein belül. A fejlett világból érkező környezettudatos utazók egy része így vezekel a helyinél jóval nagyobb ökológiai lábnyoma miatt. Így utazik sok idealista fiatal is, aki hisz a példa erejében és abban, hogy sok kicsi sokra megy; és azok is, akik új nyelvterületet akarnak felfedezni, hiszen egy pár hetes önkéntes munka remek oldószere a kultúrsokknak és jó alapja a hátizsákos kalandozásnak.

Rejtélyes térképek: Piri reisz különleges világtérképe

Piri admirális első világtérképét 1513-ban, javított változatát 1528-ban készítette el, ám ma mindkettőnek csupán egy-egy darabját ismerjük. A korábbi mű teljes mérete 165x140 cm lehetett, ennek 87x63 cm-es részletét 1929-ben találták meg a Topkapi Szeráj restaurálása során.

Kerek a világ

A középkori kör alakú világtérképek vajon elődeink elégedettségét és boldogságát tükrözik? Túlzás lenne ilyen messzemenő következtetést levonni belőlük. Mindenesetre jól mutatják, hogy milyennek képzelték a Földet a középkori emberek.

Foci a világ körül

Tizenkét éve ott vagyok minden labdarúgó világversenyen. Igazából a meccsek csak másodlagosak, ami érdekel, az a hangulat, a mámor, mindaz, ami miatt felejthetetlen egy világbajnokság.

Az út a fontos

A Peutinger-tábla alapján kétségkívül. Vonalak, utak sokasága, mintha a világ csak ebből állna. A tornyok nyújtanak reményt az utazó számára: nem messze van egy település, ahol megpihenhet, majd folytathatja útját, míg célba nem ér.

A világ legszebb vízesései

A hatalmas zuhatagok a természet igazi csodái, amelyek ámulatba ejtik az odalátogatókat. Az óriási, fékezhetetlen víztömegek önmagukban is lélegzetelállító látványt nyújtanak, de a helyi turizmus gondoskodik róla, hogy a turisták igazán testközelből ismerjék meg a világ legszebb vízeséseit.

Véres játék, cápákkal

A barátom soha nem megy öt méternél beljebb a tengerbe, annyira fél a cápáktól. Gyerekkorában látta Spielberg filmjét, azóta tart a mohó ragadozóktól. Egy másik ismerősöm meg együtt úszik velük, mert szerinte az ember sokkal veszélyesebb, hisz évente 70 millió cápát pusztít el. Most bemutatjuk Önöknek azokat a helyeket, ahol az amatőr turisták is együtt úszhatnak a félelmetes állatokkal.

Az élvezetek szállodája Jamaicán

Gátlások és szabályok nélküli, teljesen szabad létezés. Ez az, amire a Jamaicára utazó üzletemberek vágynak, és amit meg is kapnak, ha jól választanak szállodát. A szigeten, ahol ma is él a rasztafari kultúra, virágzik a hedonista turizmus.

Serengeti – Az igazi Afrika

A Serengeti Nemzeti Park Tanzánia ékessége. Az az Afrika, amely az európai ember fantáziájában él, az Elza és kölykei világa, az Out of Africa moziképe, nos, az már eltűnt. Afrika őserdeit alaposan megritkították, a nagyvárosok terjeszkednek. A nemzeti parkok viszont mások. Ott még békében vonulnak az állatok, lopóznak a nagyvadak, és a településeknek megálljt parancsol a sorompó.

Így verik át a turistákat Magyarországon

Sorozatunkat eredetileg háromrészesre terveztük. Az igazság azonban azt kívánja, hogy ne csupán a külföldi veszélyekre hívjuk fel honfitársaink figyelmét, hanem mutassuk be azt is, mi történhet Magyarországon a kevésbé felkészült turistával. A gyűjtött anyagot külföldi vendégekkel, idelátogató ismerősökkel, idegenvezetőkkel folytatott beszélgetések, valamint saját élmények alapján állítottam össze.

Korábbi cikkeink