A kí­nai étterem szindróma

1968. április 4-én Magyarország felszabadulásának 23. évfordulóját ünnepelte az ország. A délelőtti felvonulásokon jólesően elfáradt dolgozók este már a tévé előtt gyűltek újra össze, hogy a Zsurzs Éva rendezte első szí­nes magyar tévéfilm, A koppányi aga testamentuma cí­mű darab premierjét élvezhessék - fekete-fehérben. Eközben, a hanyatló nyugatot Martin Luther King baptista lelkész, fekete polgárjogi aktivista meggyilkolásának hí­re sokkolta. ím az aznapi események sora ezzel még nem ért véget, mert egy új, a nyugati civilizációt mindmáig félelemben tartó betegség is ezen a napon született.

Az élelmiszeripar iránti bizalom a II. világháborút követően, az 1960-as években rendült meg először látványosan. A frissen feltámadó környezetvédelmi, egészségügyi és termékbiztonsági mozgalmak az élelmiszer előállí­tó rendszerekben nagy tömegben felhasznált vegyszerek kockázataira irányí­tották a közvélemény figyelmét. A növényvédőszerek elleni társadalmi tiltakozás nyitányát Rachel Louise Carson amerikai tengerbiológus és természetvédő, Silent Spring (Néma tavasz) cí­mű 1962-ben megjelent könyve jelentette. A peszticidek ellen...

A teljes cikk az IPM 2015/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások