NANO BAR RESTAURANT

Az IPM étteremkritikája.

A NANO eredeti görög jelentése „törpe", ám egy mértékegység előtagjaként már valaminek az ezermilliomod részét jelenti. Manapság leginkább a nanotechnológia révén hallunk róla. A NANO mindezek mellett a Belvárosban nyílt új, magát molekuláris gasztronómiai étteremnek nevező hely is. A molekuláris gasztronómia kifejezést kétezer elején kezdték igazán széleskörűen használni arra az új főzési stílusra, amely nem félt az ételkészítés lehetőségeit az „intelligens tudás" segítségével felfedezni, ahogy akkoriban lelkesen írták. Az irányzathoz nagyszámú séf csatlakozott és vált éppen általa világhírűvé, mint Ferrán Adria, Heston Blumenthal. Azonban a molekuláris gasztronómia képviselői zajos világsikerük és ismertségük ellenére sem voltak képesek sikeres és tartós divatot teremteni. Az a „technofood", amit a ma is működő séfek és éttermek, Wylie Dufresne (WD~50, New York) vagy Grant Achatz (Alinea, Chicago) művelnek, nem válhatott a gasztroevolúció középpontjává. Ennek az oka az is, hogy a molekuláris gasztronómia eredményei széles körben nem reprodukálhatók, piacuk viszonylag szűk, és konyháik beruházásigényesek. Mindezek után, évtizedes fáziskéséssel ugyan, de megjelent Budapesten is egy étterem, amelyet (valamennyire) molekuláris gasztronómiai étteremnek és bárnak nevezhetünk. A séf Huszák Zoltán, a bártender Keresztesi Ferenc.

Az Egyetem tér szélén álló éttermet leginkább egyféle divatos, posztindusztriális, elszívórendszer dominálta dizájn uralja, amit aztán a hosszú pult, a látványkonyha mögötti tevékenykedés és az üvegablakokon át a térre tárulkozás humanizál. Így lesz a NANO otthonos hely, jó kisugárzással. Az egylapos választék két-három hetente változó, kétféle degusztációs menüt kínál ? a színvonalhoz mérten kiváló ár-érték aránnyal. A választékból ötféle ételt kóstolunk. Leveseink a Szent Jakab kagyló, ikra, kókuszos velouté, roppanó ananász és a vadtea, őztatár, vargánya. Hosszú nevek, amelyek barokkosan szép tálalással érkező ételeket takarnak. A kókuszos veloute valóban „bársonyos", ahogy a neve is mondja. Némi molekuláris gasztrómiában népszerű, emblematikussá vált szferifikált kaviár (ikra) is a tányérba kerül. Éppen annyi, amennyi jelezni hivatott, hogy hol is vagyok. A leves bármely magasra értékelt hely étele lehetne. A vadtea ízei ismét egy izgalmas, Budapesten meglehetősen új világba visznek. Az ételeken érződik a mívesség és a szakértelem. A húsok csak tovább erősítik kedvező benyomásainkat. Bélszín, lencsefőzelék és borjúgerinc, tökös-mákos duett, zöldalma-levegő érkezik. Pazar tálalás, nagyszerűen készített húsokkal, határozott és jó ritmusban érkező ízekkel, ízélményekkel, dicséretes sóhasználattal, jó savakkal, furfangos alapanyag-kombinációkkal. A borjú belseje rózsaszín, a tökös-mákos nudli kellemesen kemény, a külön pohárban felszolgált tökpüré elbűvölően sima és megszokottságában is újszerű. Az étel szaftos és puha. A bélszínhez lencsemousse kerül, kevés zöldséggel, textúrákkal. Szépen készített hús, lédús étel, jó ízek. A desszert „gesztenyepüré future" robbanó cukorral, többféle kényeztető textúrával. Hozzá kóstoló a bármixer molekuláris mixológiai választékából: kanálon szervírozott, reverz szferifikált kakaós-whiskys „gnocchi", amely a szájban szétpukkad, szétáramlik, és szögletes zselé formában érkező Cherry Mojito. Ám aki nem kíván a megszokottól ilyen messze elkalandozni, annak a bár ginválasztékát javasolhatjuk, természetesen tonikkal.

Összegzés: A NANO jó hangulatú bár és étterem a Belváros szívében. Vendégeinek olyan kiemelkedő, minőségi kulináris élményben lehet itt részük, amely stílusában egyedi és különleges. Az IPM újra nyitott, ínyenckedni szerető vendégeinek jó szívvel ajánlott, különlegesnek számító hely. Pont: 8/10.

A vacsora ára két főre: 20 300 Ft.

NANO Bar Restaurant
1056 Budapest, Papnövelde utca 10.Hozzászólások