D-vitamin és melanoma

A közegészségügy imád végtelenül leegyszerűsített mozgósító jelmondatokat a zászlajára tűzni, amelyek aztán az idők során hiába bizonyulnak hazugságnak, évtizedekig meghatározzák az emberek - és sajnos sok kutató gondolkodását is. Ez a helyzet a melanoma esetében is: a megítélésével kapcsolatban a mai napig nincs szakmai konszenzus.

Hogy az emberek bedőlnek a propagandának, azon nincs mit csodálkozni. Megnyugtató érzés abban a hiszemben követniük az egyszerű tanácsokat, hogy ezzel megvédik az egészségüket. Így hitették el az emberekkel, hogy a túlzott sófogyasztás okozza a magas vérnyomást, hogy az állati zsírok és a koleszterin fogyasztása okozza a szív- és érrendszeri betegségeket, a szerotoninhiány a depressziót, a genetikai hajlam a rákot - és a napozás a melanomát. Hogy kutatók miért sorakoznak fel nyilvánvalóan téves teóriák védelmében, ez bonyolultabb magyarázatot...

A teljes cikk az IPM 2017/9 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások