A Miskolci Egyetem szupravezető anyagokat fejleszt és tesztel a CERN-nel együttműködve

A Miskolci Egyetem és a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) együttműködési megállapodást í­rt alá a következő generációs hadronütköztető szupravezető alapanyagokból álló alkatrészeinek fejlesztésére és tesztelésére.  A nemzetközi tudástranszferrel megvalósuló, 2038-ig szóló együttműködés megvalósulásával a Miskolci Egyetem közvetlenül be tud kapcsolódni a CERN által végzett kutatások nemzetközi élvonalába. A most induló projektben összesen mintegy 30 miskolci oktató, kutató, doktorandusz és hallgató működik együtt a CERN tudóscsapatával.


A genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, amelyhez Magyarország 1992-ben csatlakozott. Itt üzemeltetik a Nagy Hadronütköztetőt (LHC), ami meghatározó szerepet tölt be a részecske- és atomfizikai kutatásokban. A jelenlegi fejlesztés alatt álló Nagy Hadronütköztető várhatóan egy évtizeden belül a jelenlegi teljesí­tményének tí­zszeresét lesz képes leadni, amihez csúcstechnológiával fejlesztett és tesztelt, jelentős számú szupravezetőből álló alkatrészre lesz szükség.

A Miskolci Egyetem 2038-ig szóló együttműködési megállapodást í­rt alá a CERN-nel szupravezető anyagok fejlesztésére és tesztelésére, melynek köszönhetően közvetlenül be tud kapcsolódni a CERN által végzett kutatások nemzetközi élvonalába. Ez az első formális együttműködési megállapodás a két intézmény között, mely az egyik legmagasabb szintű nemzetközi tudástranszfernek ad teret.

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja, az aláí­rást követően hangsúlyozta: "Folyamatosan fejlesztjük kutatói infrastruktúránkat abból a célból, hogy minél jelentősebb szerepet tudjunk játszani a nemzetközi térben. A mostani megállapodással formálisan is megteremtette kutatói közösségünk a világszí­nvonalú tudományos munka és érvényesülés lehetőségét."

A CERN azért is választotta magyarországi kutatói bázisának a Miskolci Egyetemet, mert itt egyszerre áll rendelkezésre a szupravezető anyagok fejlesztését és tesztelését lehetővé tevő műszaki és technológiai háttér, ami régiós szinten is egyedülálló képesség. Az Egyetem vezetése abban bí­zik, hogy a tudástranszfer keretében megvalósuló projekt sikere újabb nemzetközi kutatási megbí­zásokat fog vonzani Miskolcra, í­gy tovább fokozódhat a helyi kutatói közösség nemzetközi érvényesülése és láthatósága.

Dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: "Fontosnak tartom, hogy egyre több hazai felsőoktatási intézmény képessé váljon jelentős hozzáadott értéket teremtő nemzetközi kutatási projektben részt venni, amire kiváló példa a Miskolci Egyetem és a CERN között most parafált együttműködési megállapodás is."


Hozzászólások