Nikola Tesla élete

Tesla Loft, 1075 Budapest, Kazinczy utca 21.
Szeptember 1-ig látogatható 
Belépőjegy: 2600 forinttól

Többféle stratégia létezik ma a múzeumokban a kiállításokat illetően. Az egyikben az az alapvetés, hogy amit a művek közt átélhet az ember, az radikálisan más tempójú élmény, mint a kinti világ - lassú, kontemplatív, csendes. A másik felfogás dolgozik a külvilág gyorsaságával, azzal a mennyiségű és jellegű ingerrel, élménnyel, amelyhez a látogató szokva van, vagy akár élvezi.

A Nikola Tesla életét, máig tartó hatását, találmányait és világsikerét bemutató kiállítás ez utóbbi kategória. Zágrábban debütált, s érintve a nagyvárosokat, ahol ez a döbbenetesen kreatív gondolkodó dolgozott, most Budapesten látható, innen pedig New Yorkba utazik majd. Leginkább olyan, mintha egy másik univerzumba lépnénk be, vagy mint gyerekkori bevonódásaink könyvekbe, a lapozással életre kelő kastélyok, szereplők birodalmába. Gyakorlatilag nincs négyzetméter, élmény, látvány hangok nélkül. Eredeti tárgyakat, Tesla iskolaéveinek lenyomatát, szertári szekrényeket és osztályozónaplót látunk, a még gyerekként a természet, például rovarok erőit alkalmazó praktikus kis minitalálmányainak rekonstrukcióit. A városokat, ahol tudományos élete meghatározó fordulatot vett, és New York esetében azt is, hogyan nézett ki, milyen lakhatási gondokkal küzdött, mire hoztak megoldást ötletei. Itt megérthetjük azt is, a város ma ikonikus felhőkarcolóinak, az art déco építészet legjobb épületeinek megszületéséhez miért volt elengedhetetlen az árammal való kísérletek korabeli eredménye. Mindez fotókon, kisfilmeken tárul a látogató elé, miközben az odavágó történeteket, összefüggéseket Gryllus Dorka és Simon Kornél meséli fülbe az audioguide-ban. Erre szükség is van, mert nem lineárisan haladunk a Tesla-sztoriban, hanem kitekintve, visszanézve, a világban párhuzamosan zajló nagy események relációjában.

A kiállítás megvalósításához felkértek egy feladatra; keressek magyar képzőművészeket, akiknek Tesla gondolkodása vagy konkrét életműve fontos. Három kortárs alkotó került be így a budapesti anyagba; Szűcs Attila, akit nemcsak a szikrázó tekercsek, de ez a szabad, asszociatív kreativitás is érdekel. Mengyán András munkáiban a fénnyel való játék jellemző; a japán születésű, évtizedek óta itt élő Fukui Yusuke pedig egy sorozattal van itt, elektromos kisülések káprázatos látványát adja vissza. Miközben a kiállítás teljesen leköt egy gyereket, pláne, hogy neki valóan interaktív, irtó érdekes látni, a popkultúrából, filmből, zenéből, képzőművészetből hány nagy név beszél, miért hőse ez a férfi.


A Tesla Loft az Elektrotechnikai Múzeum épülete mellett áll, és együtt is működnek, az egyikben szerzett élményhez alapos ismeretet, még több eredeti tárgyat ad a másik. Vannak szakmák, amelyekről sejtjük, nagy a rivalizálás, és a másik ellehetetlenítésére nincs eszköz, melyet szégyellnének bevetni. Engem meglepett az Edisonnal élethosszig vívott, általa indított, sokszor kifejezetten csúnya harc, amelyben Tesla sokszor adta fel, hogy saját érdekei ne álljanak a dolgok fejlődésének útjában. Mindvégig hitt abban, hogy a tudomány képes az emberek életminőségén javítani, és lényegében e mentén dolgozott fókuszáltan egész életében; ez az alapállás, etika érthetően inspiráló más kreatív szakmák számára.


Hozzászólások