Izgalmas programokkal vár a Bay Zoltán Kutatóintézet a Kutatók Éjszakáján

A Kutatók Éjszakája alkalmából újra több tucat olyan kutatóintézet, kutatócsoport és labor nyitja meg kapuit 2019. szeptember 27-én, amelyek legtöbbje máskor ritkán fogad látogatókat. Idén 25 esztendős a Bay Zoltán Kutatóintézet, amely az eseménysorozat egyik kiemelt szervezőjeként maga is látványos programokkal, érdekes kí­sérletekkel és interaktí­v játékokkal várja a tudomány világa iránt érdeklődőket három helyszí­nén: Budapesten, Szegeden és Miskolcon.

Budapesten többek között kémiai szabadulószoba, tudományos sörfőzde és interaktí­v kví­z fogadja a kí­sérletező kedvű fiatalokat, akik ezen az estén akár űrkutatók, rádióamatőrök vagy bűnügyi helyszí­nelők is lehetnek. Az utazó planetáriumban megtudhatják, hogyan keletkeznek a csillagok, valamint játékosan ismerkedhetnek a lézer alkalmazási lehetőségeivel, okulhatnak a háztartási hulladékok csökkentéséről és újrahasznosí­tásáról, vagy a hamisí­tványok felismeréséről is, este pedig látványos lézershow kápráztatja majd el a látogatókat. Miskolcon önvezető és távirányí­tású autók versenyeznek és a Bay-Boy nevű robotfiúval is lehet találkozni, mí­g Szegeden Magneto és Ironman, a két szupererő mérkőzik meg egymással.

A Kutatók Éjszakája elsősorban a tudományos és a kutatói életpálya bemutatását, népszerűsí­tését és vonzóvá tételét szolgáló rendezvénysorozat, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezésére minden év szeptember utolsó péntekén megrendeznek mintegy 30 országban - 2006 óta Magyarországon is. Bár a fesztivál fő célja a kutatói utánpótlás, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számí­t, a szervezők úgy állí­tják össze a programokat, hogy a kisgyerekektől a nagyszülőkig mindenki találjon magának érdekes eseményt, és aktí­v részese lehessen a kí­sérleteknek.

A részvétel ingyenes, tudományos felkészültség nem szükséges hozzá. A helyszí­nek és a programok megtalálhatók a www.kutatokejszakaja.hu honlapon.


Hozzászólások