Na, erre kössön csomót!

Mindenki tud valamilyen csomót kötni, ha mást nem, talán a cipőjét be tudja kötni. Mégis kevesen vannak, akik tudják, hogy mikor milyen csomót érdemes használni, ha komolyabb feladatról van szó.

Vitorlázás közben, vagy ha sziklamászásról, horgászatról, túlélésről esik szó, a csomókötés hirtelen misztikus dologgá válik. Olyan földöntúli tudomány, amelyhez csak a beavatottak értenek! Az ember fia örülhet, ha a nyakkendőjét tisztességesen meg tudja kötni, esetleg fél tucat csomókötést be tud mutatni egy cserkészpróbán. Pedig nincs ebben semmi ördöngösség, a kötélcsomók többsége egyszerű, mint a faék. A 19. századig a vitorlás hajók uralták az óceánokat. A szkúnerek, fregattok és klipperek jelentették akkoriban a csúcstechnológiát. Egy klipper árbocaira akár ötven vitorlát is felhúzhattak, amihez elképesztő mennyiségű kötél tartozott. A terjedelmes vitorlázat korábban soha nem látott sebességet tett lehetővé, akár 22 csomóval (41 km/h) is hajózhattak. Ám a néha napokig tartó kedvezőtlen széljárás komolyan hátráltatta őket. Nem volt ritka, hogy az átlagsebesség csak 6-8 csomóra (11-15 km/h) jött ki. Az unalmasan telő szélcsendes órákban a matrózok pont ráértek a kötelekkel szórakozni, különféle csomókötéseket kitalálni.

Általában az a jó csomó, amelyik szilárd és tartós kötést ad, mégis könnyen kioldható akkor is, ha előtte nagy terhelésnek volt kitéve. Fontos, hogy ne törje, ne gyötörje a kötelet, másként a kötés éppen a csomó miatt fog elszakadni. A csomók egy része rendelkezik valamilyen hasznos tulajdonosággal. Például az angol mentőcsomóval ki lehet húzni valakit a pácból. A francia pruszik meg könnyen csúszik egy másik kötélen, ha nincs rajta súly, de szilárdan rögzül, ha terhelik, így akár mászni is lehet vele. Más csomók semmi gyakorlati haszonnal nem bírnak, egyszerűen csak szépek, mint például a Carrick-csat. Olyanok is vannak, amelyek még csak nem is szépek, de nagy kunszt őket megkötni, vagy éppenséggel kibontani. Ami a kötés technikáját illeti - kevés kivételtől eltekintve -, nem szentírás a dolog. Öt csomómágus jellemzően öt különböző módon köti meg ugyanazt a csomót. A technikákat megtanulni nem nehéz. Internetes oldalakon, főként vitorlás-, horgász-, hegymászó- és cserkészhonlapok tucatjain lehet találni leírásokat. Alighanem a világ legjobb és leglátványosabb összeállítása az Animated Knots, ahol tematikus rendben ezernyi csomót talál az érdeklődő. A tanuláshoz mobilalkalmazás is szolgál, rossz idő esetén jó szórakozás.

http://www.animatedknots.comHozzászólások