Légköroptikai jelenségek

A városi ember keveset nézegeti az eget. Mit is nézzen rajta?

Az okostelefon megmutatja, hogy éppen esik-e az eső, az ég meg uncsi, legtöbbször ólomszürke, éjszaka narancssárga. A lég- és a fényszennyezés nemcsak a csillagos ég csodájától fosztja meg a városban élőket, hanem sok szép légköri tüneménytől is. Persze ha kedvező az időjárás, és az ember egy kicsit odafigyel, láthat szép dolgokat. A régen, amikor még nemhogy internet, de meteorológiai szolgálat sem volt, az emberek jobban figyeltek az égre, hiszen megélhetésük, életük függött attól, hogy felismerik-e a várható időjárás jeleit. A pásztor, a földműves az ég színéből, a naplemente fényjátékából már sejtette: másnap szél jön, vihar, esetleg jeget is hoz, avagy szép idő várható, maradhat-e a jószág a legelőn, a termés a mezőn. A megállapításoknak nem sok tudományos alapjuk volt. Ha egy jelenség időben együtt járt egy másikkal, akkor összefüggést véltek felfedezni. Ezért a népi megfigyelések számos elfogultsággal, torzítással terheltek, rájuk nehezednek az ősi babonák, hiedelmek.

Gyakran hitték, hogy az égi tüneményekkel a szellemvilág lényei, démonok, istenek kívánnak üzenni. Modern korunkra a légköroptika tudománya a legtöbb jelenségre egyértelmű magyarázatot adott, és megcáfolta a babonákat. Ám ahogy kiderült, hogy semmiféle misztikum nincs a jelenségekben, az emberek érdeklődése is elfordult tőlük. Úgy tűnik, az emberek „normális" életének szerves része, hogy rettegni akarnak valamitől. Ha nincsenek égen táncoló démonok, Thor vagy Zeusz haragja sem leselkedik rájuk a felhők mögül, akkor jöhet egy kis bombázás, atomháború, vagy ha arra sincs kilátás, akkor az ufók. És ha éppen a földönkívüliek már megunták a harmadik típusú találkozásokat, akkor jöhet a Chemtrail meg a HAARP. A legkoroptika.hu szerkesztői ezeket sem hagyják cáfolat nélkül, de a tartalmak zöme békésebb, természeti jelenségekkel foglalkozik. Ügyes, igényes összeállítás, érdemes megismerni, és az ismeretek birtokában nyitott szemmel sétálni az utcán. Zivatar előtt egy szép Tyndall-jelenséget a városban is gyakran látni. Ilyenkor télen a hold körül kialakuló halojelenség sem ritka, bár nagy szerencse kell, hogy az ember kifejezetten szép halót lásson.

Az utóbbi évek tapasztalata szerint, aki korán kel, jó eséllyel láthat különös színű világító felhőket. Sokan nem figyelnek fel rájuk, pedig ha tudnák, hogy ezek valóban „földön kívüli eredetű" jelenségek! És ha már megint az ufónál tartunk, egy fagyos hajnalon az sem kizárt, hogy napkutyával találkozzon az ember. Hogy az milyen állat!? Megtudhatja, aki elolvassa a legkoroptika.hu-n.

 Hozzászólások