Ismeretterjesztés felsőfokon

Mindinkább úgy tűnik, nem elég hatékony, így nem tartható az eddigi ismeretszerzési rendszer, mely a tipikus tanítási formákra, a tantermi jelenlétre, nyomtatott könyvekre és szigorú számonkérésre fekteti a hangsúlyt. Mind nagyobb igény mutatkozik az ötletek szabad terjesztésére, a tudomány-népszerűsítésre, az önálló, saját tempóban és érdeklődés szerint való tanulásra. Dr. Szűts Zoltán szerint a TED lehet a megoldás.

A középiskolásoknak élményszerű tanulást nyújtó Khan Akadémia (IPM 2014/8.), illetve a jövő lehetséges (szabad)egyeteme, a MOOC (2014/11.) bemutatása után következzen most a tudás, az ötletek szabad megosztását hirdető, a YouTube-on is követhető nemzetközi konferenciasorozat, a TED bemutatása. Az online is nézhető tudományos és tudomány-népszerűsítő, gyakran mindennapi kérdéseket is tárgyaló előadások iránt olyan nagy lett az érdeklődés, hogy a TED-videók szerepelnek a világ legnagyobb fizetős videotékája, a Netflix kínálatában is.

Technology, e...

A teljes cikk az IPM 2015/3 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.Hozzászólások