Egy magyar kalóz atlasza

Ali Macar reisz származása, csakúgy, mint tevékenységének jelentős része, homályba vész. Bár Macart (ejtsd: madzsar) mellékneve nyomán kézenfekvőnek tűnhet magyar születésűnek tekinteni, Schmidt Anikó szerint a történészek véleménye megoszlik arról, hogy ragadványneve származásáról vagy a magyarországi török hadjáratokban szerzett tapasztalatairól tanúskodik-e.

A korábbi kalóz, aki később az oszmán flotta szolgálatában admirálisként szolgált, 1567. augusztus 7. és szeptember 4. között - muszlim időszámítás szerint 975 Safar havában - rajzolta meg a törökök első atlaszát, mely hat portolánból, azaz hajózási térképből és egy világtérképből áll. A szerző a pergamenre rajzolt szelvényeket bőrkötéssel látta el. A Topkapi Szeráj könyvtárában őrzött mű első térképe az Azovi-, a Fekete- és a Márvány-tenger partját ábrázolja a part menti városokkal és kikötőkkel. A második térk...

A teljes cikk az IPM 2015/3 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások