Mi a profit?

Közhely, hogy piacgazdaságban a vállalkozás fő motivációja a profitszerzés. Az üzleti világot a nyereség reménye mozgatja. Joggal gondolhatnánk tehát, hogy a közgazdaságtudomány - amelynek egyébként számos irányzata létezik - legalább abban a kérdésben konszenzusra jutott már, hogy mi is a profit.

A helyzet azonban nem így áll. A közgazdasági iskolákban kevésbé járatosakat meglepetésként érheti a tény, hogy egyáltalán nincs egyetértés ebben az alapvető ügyben. Sőt, kiélezett polémia alakult ki a profit forrása körül, késhegyre menő vitákkal, hatalmas téttel, messzemenő politikai és tudományos következményekkel. A termelési többlet elosztásának kérdése kifejezetten nyugtalanító téma.
A kínos viszály eredeti okozója nyilvánvalóan az élete nagy részében Londonban alkotó német közgazdász és filozófus Karl Marx (1818-1883) volt, aki ismert módon a kizsákm...

A teljes cikk az IPM 2014/10 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások