T.S. Spivet különös utazása

A francia vizuális guru, Jean-Pierre Jeunet másodszor ugrott el az Egyesült Államokba, hogy ezúttal nem bérdirektorként, hanem saját stílusában és érdeklődési körében forgasson egy angol nyelvű felnövéstörténetet.

Jeunet-re két kilencvenes évekbeli filmje, a Delicatessen és az Elveszett gyerekek városa (mindkettőnél Marc Caro volt a társrendezője) kapcsán figyelt fel a szakma, és bízta rá a 20th Century Fox stúdió az Alien 4 - Feltámad a halál rendezését, és bár elvállalta, ez a munka szó szerint idegen volt tőle. Visszatérvén Franciaországba elkészítette eddigi karrierjének kétségkívül fő művét, az öt Oscar-díjra jelölt Amélie csodálatos életét, mellyel szinte minden létező elismerést besöpört (teljes joggal). Három évvel később jött a komolyabb hangvételű és szintén remek háborús dráma, a Hosszú jegyesség, majd 2009-ben újra könnyedebb vizekre evezett a fegyverkereskedők ellen vívott kisember kálváriájával, a Micmacs - (N)Agyban megy a kavarással. Majd eltelt újabb négy év, és tavaly mutatta be az Amerikában és angol nyelven forgatott T.S. Spivet különös utazását. Érdekes módon épp a tengerentúlon nem kapott eddig mozipremiert a film, de hozzánk is csak egy évvel később érkezett meg. A késlekedés természetesen nem von le a film értékéből, mely hamisítatlan Jeunet-mű, és amely ezúttal a vígjáték, a kaland és a dráma zsánerei között lavíroz, több-kevesebb sikerrel. A történet szerint az egy montanai tanyán élő T.S. Spivet 10 éves kora ellenére kiváló elme, örökmozgó találmánya pedig kiérdemli a patinás Smithsonian Intézet Spencer Baird-díját. Így a kisfiú egyedül vág neki a Washingtonba vezető hosszú útnak, hogy átvegye elismerését, és hogy zsenge kora ellenére beszédet tartson a világ legnagyobb koponyái előtt.
A Jeunet-filmekre jellemző megkapó vizuális bonbonok és az eszméletlen ötletparádé ezúttal sem hiányoznak, az ifjú feltaláló családi élete és utazása szemet gyönyörködtető képsorok kíséretében tárul elénk, és bár a direktor ezúttal nem kapta el teljes mértékben a megfelelő dinamikát, így filmje itt-ott leül egy pillanatra, a hamisítatlan Jeunet-kreativitás ezúttal is kihúzza a pácból. Más rendező vélhetően mind a tíz ujját odaadná azért, hogy ilyen egyedi látásmóddal rendelkezzen (természetesen nem Wes Andersonra gondolunk), ám a T.S. Spivet különös utazása Jean-Pierre Jeunet számára csak egy laza ujjgyakorlat, és tán legkevésbé fajsúlyos munkája, mely még így is szórakoztat, elvbűvöl és meghat.

Rendezte: Jean-Pierre Jeunet
Szereplők: Kyle Catlett, Helena Bonham Carter, Judy Davis, Callum Keith Rennie, Niamh Wilson
Forgalmazó: MTVA
Magyarországi bemutató: 2014. szeptember 25.


Hozzászólások