Államosított alvilág

A maffia beépült a titkosszolgálatba. Állami segítséggel fegyvereket csempésznek a harmadik világ válságövezeteibe. Hírszerzési lehetőségek szélesítése ürügyén fedővállalatokat hoznak létre ellenséges országokban, de a tényleges cél lopott autók, ékszerek és különböző iparcikkek törvénytelen kereskedelme. Közben a politikai és a gazdasági elit kívánságait thai lányok lesik egy illegális luxusbordélyban. Ez nem egy hollywoodi akciófilm forgatókönyve, hanem a kádári Magyarország nyers valósága.

A rendszerváltoztatást követő években rengeteget olvashattunk gyanús körülmények között privatizált állami vállalatokról. Különböző bank- és hitelbotrányok rázták fel, illetve meg a közvéleményt. Oknyomozó újságcikkek születtek a gazdasági élet átláthatatlan kapcsolati rendszereiről, amelyeknek köszönhetően ismert és kevésbé ismert személyekről tudhattuk meg, milyen elképzelhetetlenül hatalmas vagyon birtokosai. Senki sem gondolta komolyan, hogy a szocializmus összeomlásával párhuzamosan megjelenő kapitalista nagytőkések a semmiből léptek elő, csak üzleti érzé...

A teljes cikk az IPM 2014/11 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Hozzászólások