Búvárkaland Borneón

A nyaralás egyre népszerűbb formája az önkéntes munka vállalása egy egzotikus országban valamilyen humanitárius vagy természetvédelmi projekt keretein belül. A fejlett világból érkező környezettudatos utazók egy része így vezekel a helyinél jóval nagyobb ökológiai lábnyoma miatt. Így utazik sok idealista fiatal is, aki hisz a példa erejében és abban, hogy sok kicsi sokra megy; és azok is, akik új nyelvterületet akarnak felfedezni, hiszen egy pár hetes önkéntes munka remek oldószere a kultúrsokknak és jó alapja a hátizsákos kalandozásnak.

Én egy olyan szervezetet kerestem, amely a trópusokon végez terepmunkát, búvároktatást biztosít, és a veszélyeztetett állatok védelmét tűzte zászlajára. A kereső főleg tengeriteknős-védelmi programokat dobott ki Costa Ricától Madagaszkáron át Borneóig.
Az interneten nem könnyű kiszűrni a valóban nonprofit szervezeteket, amelyek érdemi természetvédelmi munkát végeznek, azok közül, amelyek számára az élővilág védelme csak ürügy, és jelenlétükkel többet ártanak a környezetnek, mint amennyit használnak. Nekem sikerült.
A TRACC (Tropical Research and Conservation Cen...

A teljes cikk az IPM 2014/11 számában olvasható, vagy regisztráció és online előfizetés után letölthető a weboldalunkról PDF formátumban.


Címkék:Borneo, korall, önkéntes

Hozzászólások