Amerikai mesterlövész

Az 1974-ben született Chris Kyle saját bevallása szerint 255 embert ölt meg, ebből 160-at a Pentagon is elismert (akkor számít elismertnek egy gyilkosság, ha egy szemtanú is megerősíti).

Mégsem egy tömeggyilkos gonosztevőről készített most filmet Clint Eastwood, hanem egy hősről, aki egyben az amerikai hadsereg történetének leghalálosabb mesterlövésze. Kyle 10 éven keresztül szolgált, és akkor tűnt fel kivételes képességeivel, mikor 2003-ban az Egyesült Államok hadserege megtámadta Irakot. Az amerikai katonák százainak életét megmentő katona ráadásul könyvet is írt megpróbáltatásairól, ezzel megfelelő alapanyagot szolgáltatva egy nagyszabású hollywoodi filmhez.

A projektet pedig a (most már) háromszoros Oscar-jelölt Bradley Cooper karolta fel, ő vásárolta meg ugyanis a megfilmesítési jogokat. A rendezői székbe David O. Russellt (Napos oldal, Amerikai botrány) szerette volna ültetni, míg a főszerepet Chris Prattre (A galaxis őrzői) bízta volna. Végül egyik sem jött be, a direktori székbe a szintén esélyes Steven Spielberg kiesése után a négyszeres Oscar-díjas Clint Eastwood ült, míg Chris Kyle szerepe magánál Coopernél landolt. A színésznek még arra is volt lehetősége, hogy a sztori főhősével beszélgessen az előkészületek alatt, ám a sors tragédiájaként Kyle-t 2013 februárjában amerikai földön lőtte le egy veterán katonatársa, akinek segíteni próbált, ezzel még elszántabbá téve az életrajzi film alkotóit. Egy tengerentúli legendáról hasonló zsánerű filmet forgatni mindig rizikós. Nagyon könnyen elsodródhat ugyanis az anyag a szentimentalitás magába szippantó örvénye felé, és bizony Eastwoodtól is láttunk már ilyet (A dicsőség zászlaja).

Szerencsére a 84 éves mester jó arányérzékkel locsolta meg az alapvetően gyümölcsőző táptalajba elvetett magokat, így az Amerikai mesterlövész egyszerre zengi Chris Kyle hazafiságának még elviselhető drámaiságú himnuszát, mutatja be nem forradalmian, de korrekt módon a modern hadviselés poklát és szolgáltat kellően pikírt látleletet a háborúfüggő katonákról. E témában egyébként elkerülhetetlen az összehasonlítás a legjobb film Oscar-díjával is megjutalmazott 2008-as A bombák földjénnel, és bár Eastwood nem tudta megugrani Kathryn Bigelow nyers és húsbavágó háborújának színvonalát, az Amerikai mesterlövész Bradley Cooper Oscar-jelölt alakításának, valamint a kényes témát érzékenyen prezentáló rendezésnek hála, joggal szerepelhet az év legjobb alkotásait felsoroló lajstromokban.

Rendezte: Clint Eastwood
Szereplők: Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes, Kyle Gallner, Jake McDorman
Forgalmazó: InterCom
Magyarországi bemutató: 2015. február 19.Hozzászólások