Rovat

Formába öntött zene Hamburgban

Összesen 125 500 négyzetméteren, közel 14 évi tervezés és kivitelezés után valósult meg Hamburg új koncertközpontja, az Elbphilharmonie épülete. A hatalmas létesítmény kevesebb mint 6000 négyzetméteres alapterületen nyugszik, és mintegy 110 méter magasra emelkedik az Elba vízszintje fölé, új „landmarkként" átformálva a város sziluettjét.

Fuit 2. - A Városliget nyilvános titkai

A víz rendkívül fontos szerepet tölt be a Városliget történetében - írtam az előző hónapban. És nemcsak azért, mert az 1838-as nagy pesti árvíz idején többeknek nyújtott menedéket a Duna bal partján elterülő síkságból kiemelkedő szelíd domborulatával. A folyam gyakran elöntötte a Rákos-patakig tartó Ökördűlőt, avagy Rákos mezejét, a Városerdőt. Tehát nagyon valószínű, hogy a befagyott folyón, talán éppen itt választották Mátyást királlyá „a Duna jegén"!

Fuit - A városliget nyilvános titkai

Fuit. Ezt az egy szót vésette városligeti sírkövére - az 1806-ban elhunyt - Horváth Jakab pesti ügyvéd, aki a magyar jakobinusokat, Martinovicsékat védte az ellenük zajló perben. A latin szó jelentése: volt. Volt - ez a szó jut az ember eszébe, ha a Városliget jövőjéről van szó manapság.

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

1984-ben mutatták be Kovács András A vörös grófnő című filmjét, mely Andrássy Katinka, vagyis Károlyi Mihályné naplóját, visszaemlékezéseit felhasználva készült. A forgatás egyik külső helyszíne Fehérvárcsurgó volt.

Geszt, Tisza-kastély

Nem tudtam kinyomozni, ki tervezte eredetileg az épületet. Lehet, hogy építészeti értékei miatt a ház nem is kerülne e sorozatba, de egykori lakói, tulajdonosai s a sorsában manapság bekövetkező - tervezett - változások miatt szót kell róla ejtenünk.

Táncsics Mihály utca 9.

A titkok egy része még ma is az, s bár a ház nyitva volt két napig a Kulturális Örökség Napokon 2014-ben, azóta megint nem látogatható. Egy olyan épületről lesz szó ismét, melynek sorsához e sorok jegyzőjének van köze, olyan házról, amelyről szinte muszáj írni, amikor itt a március.

Amedeo Modigliani: A művész felesége

A sármos, szenvedélyes olasz művész és a fiatal, mai szemmel is igézően szép francia modell tragikus végű szerelmének köszönhetjük a 20. század legszebb női portréit. Amedeo Modiglianinak 1917-ben mutatta be Chane Orloff szobrász a 19 éves, festőnek készülő, félénk, gyönyörű, hosszú hajú lányt, Jeanne Hčbuterne-t aki a leghevesebb szülői tiltakozásra fittyet hányva összeköltözött az addigra már fiatal kora ellenére is sokat megélt, alkohol- és drogproblémákkal, valamint tuberkulózissal sújtott művésszel.

Az ördög gyomrában

Dr. Hornyák Béla, a joviális ötvenes történészprofesszor imádta a cipővásárlásokat. Mondjuk, mint kutya a korbácsot. Vagy eretnek a spanyolcsizmát. Tényleg, egyszer meglephetné vele a feleségét. „Olyan csizmája még úgysem volt Helgának" - gondolta.

Papnövelde utca 2.

Él-e még valaki, aki emlékszik arra, hogy a Budát a János kórháztól az Orczy térrel összekötő 14-es és 16-os villamos a történelmi Belvárosnak ebben az utcájában közlekedett? A régi Erzsébet hídtól sínpálya vezetett részben az Irányi utcán át, részben a Ferenciek tere felől a Veres Pálné utcába, majd a Papnövelde utcán át tovább a Kecskeméti utca, Kálvin tér felé. Aztán felszedték a síneket. A villamost 1953 végén felváltotta a 74-es trolibusz - egészen 1973 decemberéig, amikor megindult a 3-as metró építkezése.

A Reök-palota

Magyar Ede építész beleszeretett egy szegedi megbízója feleségébe. Mind a ketten elhagyták a családjukat, megindultak a válóperek, s küszöbön állt az anyagi összeomlás is. Természetesen azt, hogy mi volt a konkrét ok, ami miatt a mindössze 35 éves építész 1912 tavaszán szíven lőtte magát, már nem fogjuk sohasem megtudni. Az a néhány megvalósult épület, amelyet ő tervezett, a magyar építőművészet fontos részévé lett.

René Magritte: Szeretők II.

Magritte az ötvenes éveiben járt, mire elérte őt kortársai megbecsülése, pedig már jóval korábban kikísérletezte saját stílusát, és megteremtette a többi szürrealistától eltérő egyéni világát.

Álmodom

Bokáig járok a puha felhőben. Mezítelen talpamat csiklandozza egy játékos pamacs. Befurakszik a lábujjaim közé, ha tehetné, a körmöm alá is bebújna.
Nem érzek szilárd talajt. Vajon mi tart fenn? Mi az a láthatatlan erő, mely nem engedi a földre zuhanni ötvenöt kilós testemet? Vagy idefenn nem érvényesül a gravitáció?
Nagy lendületet vettem, és fejest ugrottam a semmibe. Noha nem szoktam ilyen bátor lenni, most nem zavart, hogy sejtelmem sincs, mi van alattam.

A szegedi városháza

A magyar építészet történetének két óriására is emlékezünk 2014-ben. Ybl Miklós kétszáz éve született, Lechner Ödön éppen száz éve halott. Ybl egy korai munkájával, az Unger-házzal foglalkozott e rovat az IPM júniusi számában, szenteljük tehát most a figyelmünket Lechner egyik első munkájának.

Az aszódi Podmaniczky-kastély

A barokk kastély nem igazán nyilvános látnivaló, de megmutatják annak, aki megnézné (és meg is találja azt, aki ezt lehetővé teszi és végigkíséri). Üres, helyreállításra, új hasznosításra, pénzre, befektetőre vár. A nagy ház rohamosan pusztul. Legutóbb június végén láttam, amikor Podmaniczky Frigyes születésének évfordulóján koszorúztunk a templom falánál, s végigmehettem a penészedő, omló vakolatú falak között.

A Tőzsdepalota – 2. rész

Az 1907-re megépült Szabadság téri volt Tőzsdepalota, majd MTV-székház újrahasznosítása új tulajdonosa a Michael Tippin nevével fémjelzett kanadai társaság koncepciója szerint valósul meg. 2009-ben kaptak építési engedélyt, de annak lejárta, majd meghosszabbítása után csak 2014-ben kezdődtek érdemi munkálatok. Építés még nem, de bontás, a korábbi évtizedekben eltakart, de „túlélő” gazdagság, a megmaradt eredeti részletek feltárása folyik éppen.

Francis Bacon: Tanulmány Velázquez X. Ince pápa-portréjához

A művészek között sem szokványos, különc életvitele ellenére Francis Bacont a legnagyobb kortárs brit festőként tartották számon. Tehetségét, kifejező erejét annak ellenére elismerték, hogy sokakat elborzasztott, sokkolt az általa festett képi világ: a kicsavarodott pózokban ábrázolt emberek, a testek „húsként” való megfestése, az eltorzított arcok, az üres terek magányába szorított védtelen emberek.

A betörés

„A közösségi oldalon nem szabad kiírni az üzenőfalra, hogy elutaztok, elmentek, elhagyjátok a házat, mivel ezzel tökéletes célpontot nyújtotok a betörőknek, akik pont az ilyen bejegyzések után kajtatnak a világhálón.”

A Tőzsdepalota

E sorok jegyzőjének a fél élete ebben a házban telt el, személyes emléke számtalan. 2009 nyarán, amikor a Magyar Televízió végleg elhagyni kényszerült ötvenöt évig használt székházát, még körüljárt, fényképezett, összeszedte, amit az épületről akkor tudni lehetett. Most, öt évvel később a téma újra aktuális: megkezdődtek a belső bontási munkálatok, az újabb pesti bér-irodaház építésének munkálatai.

Jean-Michel Basquiat (1960-1988): Bokszoló, 1982

Jean-Michael Basquiat képeit nézve sokakból bizonyára előjön az a zsigeri reakció, hogy ilyet egy ötéves gyerek is tud csinálni. Pedig a látszólag primitív vonalak, firkáknak ható művek mögött a spontaneitás ösztönös ereje mellett nagyon is tudatos, számos forrásból táplálkozó gondolatok fogalmazódnak képpé.

Korábbi cikkeink